Китайският фондов пазар се развива като „сапунен мехур" и инвеститорите са в страх да не постъпят нерационално, е казало във вторник високопоставено официално лице. The Financial Times коментира, че това е възможно най-сериозен израз на безпокойство в общественото пространство на Китай от важна фигура.

Ченг Сивей, заместник-председател на Конгреса на Нацията и влиятелна фигура в пекинските финансови среди предупреди, че фондовия пазар в страната може би е прегрял, след като миналата година се покачи със 130%.

„Тук става сапунен мехур. Инвеститорите трябва да бъдат наясно с рисковете", е казал Ченг в интервю за Financial Times.

„Но в бичи пазар хората ще инвестират относително ирационално. Всеки инвеститор мисли, че ще може да спечели. Мнозина завършват като губят. Но това си е техен риск и техен избор".

Той е добавил: „Не може да се вземат административни мерки за промяна на поведението на хората. Пазарът се основава на човешкото поведение. Инвеститорите трябва да получат своите уроци".

След продължилия пет години спад от 2001, фондовият пазар в Китай рязко дръпна нагоре благодарение на инвеститорите „на дребно". През този месец борсата в Шанхай регистрира рекорден търговски обем в рамките на един ден.

Ченг е говорил на срещата Китай - Близкия Изток в Дубай, организирана от FT. Той не е включен в официалната финансова политика на Китай, но изказванията му пред публика често отразяват политическата гледна точка на високите лидери.

Коментарите му трябва да се приемат като знаци от правителството за ограничаване спекулациите на фондовия пазар. Рязък спад може да попречи на плановете на някои големи компании да навлязат в страната през тази година.

Комисията за банково регулиране в Китай е започнала разследване дали китайците не играят масово на борсата със заемите, получавани за купуване на коли или домове. Освен това покупките на акции на борсата изглежда се финансират и с кредитни карти.

Правителствения орган, който надзирава държавните компании, ги е предупредил да не спекулират на фондовия пазар. Колапсът на фондовия пазар може да засегне както компаниите, така и обществеността. В миналото някои държавни компании са теглили банкови кредити, за да спекулират на борсата.

Все пак някои анализатори, живеещи в Китай, считат, че подозренията за пазарен балон са преувеличени.