Протест с пълно 6, коментира „Монитор"

900 ученици от Девета френска "Алфонс дьо Ламартин" в столицата стават пълни отличници. Така учителите от гимназията ще протестират срещу отказа на правителството да им повиши заплатите.

След като всички ученици завършат с пълно отличие, държавата и общината ще им изплащат всеки месец стипендии. За една учебна година хазната ще се бърка със 180 000 лева.

Преподавателите от гимназията призовават по същия начин да постъпят и колегите им от другите училища в София.Реакция

Ураааа! Всички с пълно шест, крещяха вчера децата. Госпожо, наистина ли ще пишете само шестици?, питаха гимназистите. И търчаха радостно по стълбите, когато чуваха "да". От протеста ни ще бъдат доволни всички. Родителите, защото децата им ще имат отличен успех. Учениците ще са щастливи, а ние ще сме изпълнили ангажимента си на преподаватели, коментираха учителите по коридорите на гимназията. И вчера учителите продължаваха да изпитват, за да оформят оценките за втория срок. Независимо от тях обаче, крайните ще са само шестици.

Мизерия

Питам ви как се живее с 300 лева заплата. Имам две деца и съм класен ръководител на още 28, сподели Гергана Кръстева, преподавателка по химия на френски език. Тя коментира, че отпусканите девет лева на месец за храна, под формата на ваучери са подигравка.

Бунтовни учители писаха шестици на всички ученици, отбелязва и „Сега"

Всички ученици във Френската гимназия в София ще завършат с пълно отличие. Причината за това е решението на педагогическия колектив да напише шестици за годината по всички предмети на всички свои възпитаници. По този начин учителите протестират срещу ниските си възнаграждения и нежеланието на държавата да ги увеличи, обясниха от гимназията. С бойкота си учителите принуждават държавата да отпусне на всяко дете стипендия за отличен успех в размер на 21 лв. месечно.

За втория срок ще напишем реалните оценки, които съответстват на знанията на учениците, а годишните ще са шестици, обясни Камелия Тодорова, учител по френски език в гимназията. Обсъждахме под каква форма да е протестът, за да не накърним интересите на децата и на родителите, и решихме, че митингите и шествията вече са изчерпани като ефективни форми и са безрезултатни, разказа преподавателката. Според нея учениците са доволни от шестиците, но реакциите им не са еднозначни. Директорката Пенка Малинска застана напълно зад решението на колектива. Тя увери, че засега учебният процес протича нормално. Преподавателите носят протестни лентички.

Решението на учителите нарушава Наредба 3 на просветното министерство, според която оценките се дават за знание, а не са наказателни, протестни или поощрителни, коментира пред "Сега" началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева. Тя уточни, че въпреки това МОН няма как да отмени оценките или да наложи санкция на учителите. Ако обаче това се приеме за нарушение на трудовата дисциплина, по Кодекса на труда директорът може да санкционира подчинените си, а той самият да бъде наказан от инспектората по образование, включително и с уволнение.

Френската гимназия е третото елитно училище в София, което предприема нетрадиционна форма на протест срещу учителските заплати. Преди близо месец Националната природоматематическа гимназия и 29-о училище се отказаха от парите за диференцирано заплащане, тъй като сумите са смешно ниски. Преди ден финансовият министър Пламен Орешарски предупреди, че никой няма да получи увеличение на заплатите над предвидените 10% от юли. В същото време Даниел Вълчев призова учителите да не създават проблеми със завършването на учебната година и ги насочи да протестират пред парламента например с учителските рейсове.

Доган поиска тотален контрол върху храните, пише „Дневник"

Министърът на земеделието Нихат Кабил обяви, че ще предложи на съвета на тройната коалиция бъдещата единна агенция по храните да мине на пряко подчинение към неговото ведомство. Той уточни, че това трябва да стане заедно с решението за отделяне на контролираното досега от него Национално управление на горите (НУГ) в независима държавна агенция към правителството. Така министърът на практика огласи една от подлежащите на пазарлък в коалицията структурни промени в управлението, които бяха отложени заради вътрешнопартийни трусове при два от партньорите - БСП и НДСВ.

"В много държави контролът върху храните е към министерствата на земеделието, имам достатъчно аргументи в подкрепа на тази теза и ще ги представя на партньорите", обясни Кабил, който през ноември каза в интервю за "Дневник", че никога не е претендирал агенцията да е към него. Във вторник той поясни, че ще поиска също преименуване на ведомството си в Министерство на земеделието, храните и развитие на селата.

Сега контролът върху храните се поделя между здравното и земеделското министерство. Хората на Кабил наблюдават производството и преработката на продуктите от животински произход, а останалите храни са под контрола на Министерството на здравеопазването. Потърсени за коментар, от ведомството на Радослав Гайдарски заявиха, че министърът ще излезе с официално становище по искането на колегата си.

Ако агенцията мине на подчинение на земеделския министър, ДПС ще получи контрола по цялата верига в хранителния сектор - от суровините до крайните продукти. Искането на Кабил изненада политиците от мнозинството. От БСП коментираха неофициално, че не са били уведомени за подобна промяна. Източник от ръководството на партията отрече да има предварителна договорка искането на Доган да бъде удовлетворено. Депутат от БСП обясни, че все още няма решение дали ще се създаде единна независима агенция, както е в Англия, или няколко структури, но под една шапка, както е в други европейски страни. Той все пак допълни, че исканията на Кабил "да се структурира върху целия земеделски простор" може да създадат проблеми.

Зам.-председателят на земеделската комисия Пламен Моллов от НДСВ коментира, че в искането на министъра има сериозно противоречие, което той явно не разбира, между снабдяването на населението с храни, което и сега е в правомощията на земеделието, и контрола върху безопасността им. Той посочи, че в европейските регламенти е заложено контролът да е независим и затова евентуалната бъдеща агенция не може и не трябва да е към земеделското министерство. Депутати от други политически сили казаха, че липсата на външен контрол може да доведе до резултати в хранителния сектор, каквито ДПС показа при скандалното управление на горите. Според неофициални източници Доган е имал други желания за структурни промени в правителството, свързани с разделянето на мегаминистерството на икономиката и енергетиката, затова поисканата вече публично агенция по храните може да се смята като сигнал, че се е отказал от тях.

За независима агенция по контрола върху храните се говори от четири години, когато се работеха промените в закона за храните. Оттогава датират и споровете дали да бъде независима структура към правителството или на подчинение на едно от двете министерства - на земеделието и на здравеопазването. Надделя мнението, че тя трябва да е независим орган на пряко подчинение на Министерския съвет, като подобно предложение имаше и в закона за защита на потребителя, приет през 2005 г., но то отново увисна във въздуха.

Царят поиска държавата да му върне още един дворец, съобщава „Сега"

Заради свои имот лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски изправи правителството пред взривоопасна дилема. Преди седмица с писмо до областната управа на Пловдив той отново е поискал да си върне собствеността върху двореца "Кричим" и парка около него, научи "Сега".

Тъй като преди два месеца правителството обяви двореца и парка за публична държавна собственост, единствено то може да отмени акта, за да се задвижи реституцията.

Към писмото до областната управа адвокатът на Сакскобургготски Асен Ошанов е приложил копия от нотариални актове, издадени през 30-те години на миналия век от мировия съдия в Перущица. Ошанов настоява за реституция на двореца, съоръженията и прилежащите терени.

Царският имот се намира в пловдивското село Куртово Конаре. Дворецът е със 700 кв.м разгърната площ. Целият парцел е от 1996 дка, като най-голямата част от парка - 1697.7 дка, е защитена територия. Този статут й бе отреден през 2000 г. от тогавашния министър на околната среда Евдокия Манева. Оттогава на практика с имота не могат да се извършват сделки.

Симеон Сакскобургготски не за пръв път предявява претенции към двореца "Кричим" и около 300 дка от терените около него. В края на декември 2000 г. адвокатът Асен Ошанов пак представя пред областната управа нотариалните актове от мировия съдия в Перущица. Той даже твърди, че Сакскобургготски се отказва от други 300 дка в същото землище, към които местни селяни имат претенции. Областната управа обаче не излиза с решение по искането.

На 11 март т.г. от областната администрация в Пловдив съобщиха, че дворецът "Кричим" и паркът се актуват официално като публична държавна собственост и се предоставят на Националната служба за охрана (НСО) към президентството.

"В областната администрация не разполагаме с документи, доказващи правото на реституция на царското семейство, независимо че отдавна се говори, че имат претенции към "Кричим", каза тогава зам. областният управител на Пловдив Найден Найденов. И допълни, че след актуването на резиденцията като публична държавна собственост бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза няма да имат право на реституционни искове.

По закон обаче не е точно така. Ако царското семейство докаже правото си на собственост върху "Кричим" и парка с безспорни документи или съдебно решение, областният управител трябва да поиска от правителството да деактува имота в частна държавна собственост, за да може да се извърши реституцията.

Никой от ръководството на областната администрация в Пловдив вчера не бе открит за коментар на изненадващата претенция на царското семейство. Мобилният телефон на областния управител бе изключен, заместниците му Миглена Русенова и Найден Найденов не отговаряха на телефоните си. Чрез секретарката си Найденов обясни, че ще коментира днес, като отбеляза, че писмото на Асен Ошанов е адресирано лично до областния управител Тодор Петков.

Землището на с. Куртово Конаре е харесано за резиденция от цар Фердинанд още през 1902 г. Монархът биолог бил впечатлен от лонгозните дъбови гори. И досега наоколо са запазени дървета на по 500-600 години, увити с лиани. Самата резиденция е строена от цар Борис III. Постройката е завършена през 1939 г.

След 9 септември 1944 г. резиденцията се използва от Министерския съвет. През 1992 г. е дадена на НСО за представителни нужди. През 2003 г. НСО изпраща искане за одържавяване на резиденцията, но тогавашният областен управител на Пловдив Гьока Хаджипетров (НДСВ) отказва. В средата на декември 2006 г. НСО отново внася искане за одържавяване. Службата е представила скици, технически характеристики на сградите, счетоводна експертиза, удостоверение за липса на реституционни претенции от служба "Земеделие и гори" на община Стамболийски. Областната управа се произнася положително през март 2007 г. Според последната актуална скица теренът под и около двореца е разделен на 23 парцела. Върху тях има 63 сгради и помощни постройки.

Симеон си поиска и "Кричим", пише и „Труд"

Симеон Сакскобургготски за втори път е поискал от областния управител на Пловдив да му бъде върнат дворецът "Кричим", стана ясно вчера. Първата молба бе от 21 декември 2000 г. Тя бе оставена без последствия, защото липсвали каквито и да било доказателства за правото на собственост. На 11 юни 2007 г. царския пълномощник Асен Ошанов в новата молба до областния управител Тодор Петков твърди, че Симеон и сестра му Мария-Луиза трябва да си получат двореца, защото били наследници на Фердинанд I и Борис III. А през 1998 г. Конституционният съд им бил възстановил собствеността. Бившият царският дворец "Кричим" се състои от постройки, застроени на 2384 кв. м и 371 дка ниви.

Заливаме ЕС с балетисти, пише „Дума"

Няма да се изисква разрешение за работа в България на чужденци, които са членове на семействата на граждани на Европейския съюз, на държава-страна по споразумението за Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария. Това е една от промените в Наредбата за условията и реда за издаване, отказ или отнемане на разрешения за работа на чужденци в страната ни, която беше обсъдена на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера, съобщи правителствената информационна служба. Целта на предложените изменения и допълнения в документа е той да се приведе в съответствие с достиженията на правото на ЕС в областта на свободното движение на работници. С предложените промени се либерализира достъпът до националния пазар на труда на членове на семействата на граждани на ЕС, които са граждани на трета държава, на научни работници от трети страни в България за целите на провеждане на научноизследователски проекти по споразумения за прием с научноизследователски организации, както и на членове на семейството на български граждани, които са граждани на трети страни.

Облекчава се и режимът за достъп до пазара на труда на лица от български произход, както и на участници в циркови представления и балетисти с доказана професионална компетентност, като се изключват от т. нар. "пазарен тест". Предоставя се възможност на чуждестранните студенти в България да осъществяват краткосрочна заетост - до 20 часа седмично по време на учебната година и за срока на ваканцията. Чуждестранните студенти ще имат право на заетост в рамките на една година, когато тя е свързана с провеждането на учебна практика по изучаваната специалност. Този срок досега беше 6 месеца.

Призовката за дело - вече и по имейл, отбелязва „Дневник"

Призовките по гражданските дела да могат да се връчват от частен съдебен изпълнител или да се изпращат по имейл, предвиждат обсъдените във вторник на второ четене текстове от новия Граждански процесуален кодекс (ГПК). Те ще бъдат гласувани от депутатите най-късно в четвъртък. Целта е им е да няма протакане на делата.

В новия кодекс значително се вдигат глобите за всеки, които, въпреки че е редовно призован, не се яви на дело без уважителни причини. В момента максималната санкция е 100 лв., а в текстовете е предвидено, че съдът може да глоби неявилите се с от 50 лв. до 300 лв.

Същата е санкцията и за вещите лица, които откажат да представят заключение или закъснеят. До 300 лв. може да бъде глобен всеки, който откаже да предаде на съда предмет или документ, за който е установено, че е у него. Досега санкцията беше до 50 лв. и не мотивираше достатъчно хора извън процеса да представят важни документи за разрешаването на спора. Значително по-висока е глобата за нарушения, които затрудняват хода на делото. Проектът за ГПК предвижда, че съдът може да глоби всеки - гражданин, адвокат или експерт, с 1200 лв., ако прецени, че нарушението пречи на процеса. Същата е санкцията и при повторно неявяване в съда без уважителни причини или повторен отказ да се представи документ.

За пръв път се дава възможност, ако някоя от страните по делото пожелае, всички призовки и съобщения по делото да се връчват от частен съдебен изпълнител, вместо от служителите на съда. Тогава гражданинът или фирмата, които са поискали изпълнителят да се ангажира с тази задача, поемат разноските му. Тази система действа от години в повечето държави от ЕС и е предпочитана от бизнеса, тъй като гарантира по-бързо и ефективно връчване на съдебни книжа.

Обсъдените от депутатите текстове в ГПК предвиждат още една нова възможност - призоваване чрез имейл. На страна в делото могат да се изпращат съобщения на посочен от нея електронен адрес, като те се считат за връчени с постъпването им в информационната система. За пръв път се дава възможност за изпращане на призовки и съобщение не само с "Български пощи", а и с частна куриерска служба. И в двата случая това става с препоръчана пратка или писмо с обратна разписка. Запазва се възможността по изключение призоваването да е по телефон, телекс, факс или с телеграма.

Новост е възможността, ако ответникът по делото не може да бъде намерен на адреса, който е посочил, и никой не иска да получи призовка вместо него, на вратата на сградата да се залепя уведомление или да се пуска в пощенската кутия.