Кредит от 13.5 млн. евро за преструктурирането на "Градски транспорт" и за внос на нови автобуси и тролейбуси е одобрила в петък Европейската банка за възстановяване и развитие.

Кредитополучател е избраният купувач "Хебросбус", който до 10 ноември трябва да парафира сделката за 67% от акциите на общинския превозвач.

По непотвърдена информация парите ще пристигнат на 2 транша, като първият е планиран за втората половина на февруари следващата година, съобщава News.bg.

Управителят на "Хебросбус" Веселин Дошков потвърди тази информацията, но отказа подробности по условията на дългосрочния заем. Той посочи, цитиран от Plovdiv24.com, че вероятно ще започне доставката на част от новите коли за "Градски транспорт" още през януари.

Поне половината от 65-те тролея и 65-те автобуса, с които купувачът се задължава да обнови парка на "Градски транспорт", ще бъдат нови, посочи Дошков. Той съобщи още, че е възможно на по-късен етап ЕБВР да влезе като съдружник в "Хебросбус", придобивайки час от капитала.