Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва е заявил, че създаването на Южноамерикански съюз е крачка към въвеждането на единна регионална валута, съобщи Bloomberg.

"Ще работим, за да имаме в бъдеще една единствена централна банка и една валута", казал е Лула в седмичното си обръщение по радиото, което се предава в цялата страна.

На 23 май лидерите на държавите в Южна Америка подписаха съглашение за учредяване на Съюз на страните от Южна Америка - Unasur (Union de Naciones Suramericanas). Този съюз е изграден по модела на европейския съюз.

Подписаният договор предвижда интеграция на енергийните и транспортни мрежи и политики по миграцията. Освен това в Боливия се създава Южноамерикански парламент.

Щаб - квартирата на новия съюз ще се намира в Еквадор, а единната банка в Колумбия. Засега не е ясно в какви срокове ще бъде въведена новата валута, нито какво име ще й бъде дадено.

Още в края на 2007 г. южноамериканските страни създадоха свой аналог на Международния валутен фонд - Banco del Sur, припомня lenta.ru. Южноамериканската организация ще кредитира проекти на територията на Южна Америка. Съглашението бе подписано от Аржентина, Боливия, Бразилия, Венецуела, Парагвай, Еквадор и Уругвай.

Очаква се в общия блок да влязат почти всички държави в континента. Изключение правят Фолклъндските острови, територия на Великобритания, и Френска Гвиана. Принадлежащата на Франция територия в южноамериканските джунгли също е член на Европейския съюз.

През последните години все повече държави обсъждат възможностите за въвеждане на съвместни валути. Такива предложения е имало между Австралия и Нова Зеандия, редица страни в южна Африка, както и Русия и Беларус.

Според Лула, подписаният договор за Unasur е „сбъдване на мечта". Президентът на икономически силната Бразилия твърди, че страната му трябва да помогне на Парагвай, Уругвай и Бразилия да засилят своите икономики.