Нетните приходи на групата OMV за периода януари-юни 2007 г.се покачват с 3% в сравнение със същия период през 2006 г. и достигат 743 млн. евро, сочат изчисленията на финансовите резултати на компанията за първото полугодие на 2007 г.

Продажбите  се повишават с 3 % на 9.18 млрд. евро, но печалбата преди лихви и данъци (EBIT) за периода възлизат на 1.07 млрд. и фактически пада с 8 % в сравнение със същия период за 2006 г.

В сравнение с предишното второто тримесечие, продажбите през 2007 г. се понижават с 1% на приблизително 4.6 млрд.евро, а печалбата преди лихви и данъци (EBIT) намалява с 9 % на 562 млн.евро. Нетните приходи се покачват с 3 % на 411 млн. евро.

За 6- месечния период на 2007 г. общият размер на инвестициите възлиза на 2.1 млрд. евро (включително придобиването на дялове от MOL). Той е значително по-висок в сравнение с този от същия период на 2006 г. (1.7 млрд.евро).

532 млн. евро от общия размер на инвестициите са насочени в сектора на проучване и добив на нефт и газ, основно за разработване на нови полета в Казахстан, Великобритания и Нова Зеландия, както и за модернизацията на румънското добивно предприятие ПЕТРОМ.

412 млн.евро са парите инвестирани в сектора „Рафиниране и маркетинг", или по-точно в нефтохимични проекти в Burghausen и Schwechat, както и в проекти за покачване на качеството в сегмента рафинерии. Част от тези инвестиции са използвани за увеличаване дела на OMV в Petrol Ofisi с 35.4 % в края на юни тази година.

 В газовият сегмент бяха инвестирани 73 млн. евро, главно за разширяване на тръбопровода West-Austria (WAG).

Приносът на ПЕТРОМ към печалбата е 306 млн. евро.

Според главният изпълнителен директор на OMV Волфганг Рутенщорфер участието на ПЕТРОМ  отново е допринесло значително за печалбата, като производството на нефт е било стабилизирано благодарение на промените, а модернизацията на пазарния сегмент е почти приключила.

„С повишаването на нашия дял от капитала на MOL с около 19 % през първата половина на 2007 г., ние се подготвяме за следващата вълна на обединение в Централна и Източна Европа,", заявява  Рутенщорфер, цитиран от пресцентъра на компанията. „Ползите и синергията, които могат да бъдат генерирани от сътрудничеството на OMV и MOL, дават възможност за укрепване на централноевропейската компания и увеличаване на доходите на акционерите и на двете фирми."

OMV не изключва да продължи да придобива  малки пакети от акциите на MOL ако цената е подходяща.

Групата ОМV е водеща петролна и газова група в Централна Европа с дейност в 13 страни в региона.  В края на юни 2007 г. за нея работят 37 910 служители (вкл. тези на ПЕТРОМ).

Според информацията, разпространена от групата OMV  е на челното място в Централна Европа в сектора „Рафиниране и маркетинг" с 20 % пазарен дял. В момента тя засилва позициите си в международното портфолио на сектора „ Проучване и добив" и е с добри позиции за бъдещо консолидиране.