На 31 март Буря АД, Фондация „Развитие 21” и Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) завършват проект „Професионални възможности“, по който трите организации си сътрудничиха успешно в продължение на 12 месеца. Проектът е финансиран по програма ФАР BG 2004/016-711.11.01 „Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта”.

Основна цел на проекта бе намаляване на нивото на безработица в района на Габрово като се даде шанс за професионална реализация на безработни младежи до 29 г. и на лица над 50 г., които са регистрирани в Бюро по труда – Габрово. Проектът целеше и подобряване на професионалните умения и мотивация на служители на Буря АД.

Водеща организация по проект „Професионални възможности” бе габровското предприятие Буря АД, където 25 безработни лица преминаха 3-месечен курс за професионална квалификация „Шивач“. 20 от тях след приключване на курса и след преминаване на теоритичен и практичен изпит са наети на работа до края на март 2008 за т.нар. „период на субсидирана заетост“, през който безработните лица се адаптират към работната среда и тяхната дейност започва да дава конкретни резултати. На тях ще бъде предложено удължаване на трудовия договор с 1 година. Това отговаря както на нуждите на Буря АД, така и на целите, които предприятието си е поставило в рамките на проекта.

Освен безработните лица, 10 служители на Буря АД също преминаха 3-месечен курс на детайлна специализация в тяхната професионална квалификация като „шивачи”.

На всички безработни лица и служители на Буря АД, които издържаха изпита, Центърът за професионално обучение към Асоциация на индустриалния капитал в България издаде сертификати за професионална квалификация.

Всички преминали курса на обучение в Буря АД са жени.

С реализацията на проекта предприятието увеличава броя на своя персонал, повишава професионалните умения на свои служители. Това ще рефлектира и върху качеството на предлаганата от Буря АД продукция. Изпълнението на проект „Професионални възможности“ подпомогна предприятието да придобие повече опит в работата по проекти, финансирани от Европейския съюз. За Фондация „Развитие 21“ пък проектът е естествено продължение на усилията на организацията за подпомагане на младите хора за тяхната професионална реализация.