Тази нощ на гара Русе - разпределителна пристигна първият по рода си контейнерен блок-влак, който превозва различни по асортимент стоки за Турция. Проектът за този влак е реализиран съвместно между австрийски, унгарски, германски, български и турски железопътни превозвачи, съобщиха от Холдинг БДЖ.

Влаковата композиция е съставена от 17 вагона, натоварени с общо 34 голямотонажни 45-футови контейнери. Всеки един от вагоните на влака е оборудван с GPS-система, която позволява да се следи за евентуални нарушения на целостта на товара.

Контейнерният блок-влак е натоварен с различни по вид стоки като: бяла и черна техника, готова продукция от текстилната промишленост, суровини и др. Тези товари са изцяло привлечени от автомобилния и морския транспорт.

Влакът ще превозва стоки два пъти седмично по маршрута от Австрия през Унгария, Румъния и България до Турция, както и в обратното направление.

Реализирането на този вид транспорт през българска територия е осъществено в резултат на добрата  маркетингова политика на ръководството на „БДЖ - Товарни превози" ЕООД. В резултат на постигнатите договорености по този проект, чрез превозването на стоки с контейнерния блок-влак ще бъде облекчен автомобилния трафик по пътищата в страната. Превозът на стоки четири пъти седмично с този влак ще редуцира преминаването на 136 тежкотоварни автомобила през територията на страната.

Целта на проекта е след привличането на още товари от автомобилния и морския транспорт, влакът да се движи всеки ден. Това ще доведе до драстично намаляване на натовареността по пътищата от тежкотоварни автомобили и ще намали риска от пътно-транспортни произшествия.

Ръководството на „БДЖ - Товарни превози" ЕООД продължава да води преговори за осъществяване на превоз на товари с още два контейнерни влака от Турция през Сърбия, както и в обратното направление.