Възможно е позицията на Руската федерация към проблема „ядрен Иран" вече да се променя. По информация на електронната версия на „Время новостей", вчера председателят на комитета на Съвета на федерациите по външните Михаил Маргелов пръв от официалните руски политици публично предположи, че под прикритието на мирната си ядрена програма Иран създава ядрена бомба.

Руският дипломат е разказал, че по време на престоя си в Техеран е задавал преки въпроси за ядрената програма на Иран, на които обаче е получавал само уклончиви отговори. Иранците сякаш си запазвали правото да правят всичко което поискат и давали да се разбере, че не изключват всякакви варианти за развитието на ядрената си програма.

„Персийският език е поетичен и на преките ми въпроси отговорите бяха цветисти, уклончиви, в стила на Омар Хаям".

Заявленията на Маргелов може да свидетелства за промяна в руската политика за Иран. Дори може да се мисли за възраждане на стратегическото партньорство между Русия и САЩ, възникнало след 9/11. Досега Москва бе извънредно предпазлива към мерки срещу Иран, обосновавайки се с липса на доказателства за ядрените планове на Техеран.

Напоследък обаче се наблюдава промяна. Външният министър на РФ Сергей Лавров наскоро подкрепи извода на Мохамед ал-Барадей, генерален директор на МААЕ, че иранската страна не дава отговор на редица въпроси за ядрената си програма.

Възникнаха трудности и в строителството на АЕЦ в Бушер с участието на Русия. Въпреки, че засега проблемте се оправдават с финансови разногласия, възможно е нещата да лежат по-надълбоко. Макар руснаците и американците да острят един срещу друг език в духа на студената война, нито Русия, нито САЩ имат интерес на света да се появи нова ядрена държава.


Поетичният стил на Омар Хаям не е оставил отпечатък върху речите на всички ирански политици. Вчера в Судан президентът Махмуд Ахмадинежад отново е потвърдил, че Иран няма да се откаже от ядрената си програма, обвинявайки Запада в това, че желае да си монополизира науката. Най-отровна злъч е била изсипана към Израел: „Сионистите са истинско въплъщение на сатаната. Сионисткия режим е бил създаден от англичаните, осъществил се е под американско влияние и ползвайки се от подкрепата им извършва престъпления в региона".

Възможността за руско - американски алианс за Иран показва примерът с регулацията на севернокорейската ядрена програма. На преговорите в Пхенян Русия и САЩ победиха упоритостта на корейците, действайки като партньори. Възможно е да се приложи подобен модел и в Иран - международна икономическа помощ в замяна на отказ от ядрени амбиции.

Руски анализатори предполагат, че сговорчивостта на Русия по отношение американската позиция в Иран може да доведе до отстъпки към тях самите от страна на Белия дом. Това може да се изрази в подкрепа на руските интереси в пост-СССР пространството, реализиране на съвместни проекти в сферата на енергийните ресурси и транспортирането им, в областта на глобалната безопасност.

Но в най-скоро време Русия може да получи от Иран нови предложения за развитие на сътрудничество, за привличане на руски инвестиции, за включване на Москва към глобални енергийни проекти. Иран има какво да обещае, дори в условията на санкции. „Тази страна е мощна, голяма, политически активна, а иранският народ и хитър, умен и тарикат за разлика от доверчивата Русия".