През март у нас са продадени общо 4703 нови превозни средства, което е с 22.3% повече в сравнение с февруари, показват данните на Съюза на вносителите на автомобили (СВАБ).

От началото на годината до сега са продадени общо 11756 нови превозни средства, 11186 от които са леки автомобили, а 631 автобуси, камиони и мотоциклети.

На първо място по продажби на леки коли у нас от през първото тримесечие на годината продължава да бъде „Toyota" с продадени общо 1280 бр. леки коли, като официалния вносител „Т М Ауто" отчита 11.44% ръст в продажбите на годишна база.

На второ място по продажби се нарежда официалният вносител на "Ford" у нас „Мото Пфое", който за първите три месеца е продал 1179 бр. нови леки коли от известната марка. Реализираният ръст в продажбите на вносителя е 10.54%.

Тройката се допълва от "София Франс Ауто", които са официален вносител на марката "Peugeot" у нас. Вносителят е продал през тази година общо 975 нови леки коли, като отчита ръст от 8.72% в продажбите си.

„Мотодинамикс" отново си остава лидер в продажбите на нови мотоциклети, като за периода януари-март е продал 29 бр. от марката Yamaha, отчитайки над 47% ръст в продажбите си.

При тежкотоварните автомобили, „Балкан Стар", който внася камиони и автобуси от марката Mercedes запазва лидерството си пред „Iveco", реализирайки общо 228 нови камиона на пазара и отчитайки ръст в продажбите от 40%.