Създаването на енергиен борд у нас е безпредметно, ако няма консенсус между политиците за спасяването на сектора, който може да повлече надолу цялата държава.

Това заяви в предаването в ефира на БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев:
"Въпросът е, че има много силна политическа намеса в енергетиката. Докато не седнат политиците да се разберат, никакъв международен борд няма да може да реши проблема."

А въвеждането на хора отвън, това е, общо казано, под достойнството за всяка една държава.

Обявеното поскъпване на въглищата до 77 лева на тон условно гориво от юли няма да реши проблемите на мините, смята Тасев:

"Повишаването на цената в момента ще доведе до приход в мините от порядъка на около 15 милиона, което е закърпване на ситуацията. Реалната цена е значително по-висока. Като се има предвид дългосрочните договори с американските централи за разходите по повишаване цената на горивото, директно се пренасят върху цената на тока. Но очевидно, ако има задачи пред регулатора да се стабилизира цената, може би ще бъде за сметка на ТЕЦ "Марица-изток" 2."

Български експерти и представители на трите електроразпределителни дружества ще разговарят в Брюксел със сътрудници на еврокомисаря Гюнтер Йотингер за тежкото състояние на българската енергетика. Намеренията, обявени предварително от българските представители, са да лансират идеята за стабилизиране на сектора чрез енергиен борд.

Вчера изтече крайният срок, в който ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО трябваше да подадат становищата си по търговския им спор с Националната електрическа компания, заради който държавният енергиен регулатор откри процедура по отнемане на лицензите им. Решението за лицензите обаче няма да бъде взето тази седмица.