Азиатските акции успяха да се покачат към края на днешната сесия, а автомобилните производители и финансовите компании поведоха след спекулациите за по-рязко лихвено съкращение от ФЕД следващата седмица. Освен това, Бернанке коментира възможността за директно финансиране на изпаднали в криза финансови институции.

Акциите на Hyundai се покачиха на борсата в Сеул, последвани от тези на Mitsubishi, които спечелиха от предстоящите финансови реформи в САЩ. Минната компания BHP Billiton направи сериозна низходяща корекция в унисон с намаляващата цена на металите.

„Инвеститорите вече се надяват на извънредно лихвено съкращение от ФЕД преди 18 март", коментира сингапурски анализатор пред Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI се покачи с 0.2% до 137.63 пункта, след като в началото на търговската сесия губеше близо 1.2%. Така измерителят е вече с 20% по-нисък от рекордния си връх отбелязан на 1 ноември. Японският индекс Nikkei 225 и южнокорейският Kospi добавиха към стойността си по 1%, а малайзийският измерител се покачи след резкия спад от предишния ден.

Настроенията на Wall Street вчера останаха доста мрачни, след като инвеститорите продължиха да разпродават позициите си с оглед наближаващата икономическа рецесия. Широкият индекс S&P500 се понижи с 1.6%, след слабото представяне на целия финансов сектор. Акциите на Bear Stearns направиха най-голямото си еднодневно понижение от октомври 1987 г. насам. Индустриалният индекс Dow Jones изгуби още 1.3% от стойността си, като приключи деня на 11 740.15 пункта.

Тази сутрин доларът остава в постоянни нива спрямо еврото, след вчерашните първи коментари на шефа на ЕЦБ, че може би неговата стойност вече е прекалено висока. Към момента, едно евро се разменя за $1.5355, след като вчера котировките достигнаха ниво от $1.5410. Златото отбелязва известно понижение, като в момента е на ниво $971 за трой-унция, а петролът е почти без промяна на $107.85 след вчерашното шеметно рали с над 3 долара.

Европейските капиталови пазари започват сесията противоречиво, като част от индексите са оцветени в зелено, а инвеститорите бързат да закупят подценени акции. В същото време, родната ни фондова борса за пореден ден разочарова на старта, като в момента и четирите индекса са надолу. Най-слабо се представя широкият BG40, който губи 1.90%, а Sofix е с понижение от 1.80%. Можем да кажем, че активността е доста добра, след като за първия половин час бяха прехвърлени акции за близо 3 млн. лв.