Дистрибутор на лекарства обвини бившия зам-министър на здравеопазването, че е станал причина за фалита на дружеството му заради корупционен натиск.

Става дума за Тони Веков, който е изпълнителен директор на дистрибуторското дружество "Търговска лига" АД. Веков заяви, цитиран от БНР, че фирмата му е загубила бизнеса си с оборот от над 100 милиона лв. годишно заради корупционния натиск, който е оказвал зам.-министъра на здравеопазването в кабинета Станишев Емил Райнов.

Както вече стана ясно, вчера прокуратурата повдигна две обвинения за търговия с влияние срещу Райнов. Обвиненията са заради парите, които той е пискал от дистрибуторското дружество - веднъж 17 млн. лева и втори път 11 млн. лева за периода от 2005-2008 г.

Срещу това Райнов е трябвало да окаже влияние на други длъжностни лица при вземане на решения, свързани с обществени поръчки за доставки на лекарствени продукти за Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Столичната градска прокуратура повдигна обвинение и срещу шефа на Здравната каса Жени Начева и Веладин Битолски.
На Начева са повдигнати 2 обвинения за престъпления по служба, а на Битолски, че е бил съучастник на Емил Райнов.

Всички, които се занимават с политиката в здравеопазването, са изненадани от повдигнатите обвинения срещу директора на здравната каса Жени Начева, заяви от своя страна Лъчезар Иванов, зам.-председател на НС и председател на парламентарната здравна комисия.

Той отказа коментар за случилото се с мотива, че само прокуратурата може да говори по въпроса. Иванов отрече станалото да е провал на ГЕРБ.