Mинистърът на финансите Пламен Орешарски направи презентация пред Комисията по бюджет и финанси и Комисията по икономическа политика към Народното Събрание на тема: „Бюджет 2007 - Едно европейско начало", съобщиха от пресцентъра на МФ.

В началото на своята презентация министърът на финансите представи целите на фискалната политика за следващата година - поддържане на макроикономическо равновесие и устойчивост на фискалната позиция, създаване на предпоставки за икономически растеж и конкурентноспособност на българската икономика, както и подобряване на качеството на живот на българските граждани.

Пламен Орешарски подчерта, че това са общите предпоставки за реализиране на фискалната политика на българското правителство през следващата година.

По време на представянето на проектобюджета за следващата година министър Орешарски обърна внимание и на неговите приоритети, а именно - усвояване на средствата от ЕС, социална насоченост и модерно общество. Той подчерта, че е ключово стартирането на успешното усвояване на евросредствата.

Финансовият министър очерта и макрорамката за следващата година. Очакваният ръст на брутния вътрешен продукт през 2007 г. е 5,8%, което е с три процентни пункта повече от прогнозирания икономически растеж в Европейския съюз. Очакваната средногодишна инфлация е 4,4 на сто - заяви министър Орешарски.

Пламен Орешарски представи и консолидираната фискална програма за 2007 г., като подчерта, че е извършено обвързване на европейските фондове в общата бюджетна рамка при спазване на ограничението за големината на публичния сектор, запазване на макроикономическата стабилност и реализиране на приоритетите на правителството. През следващата година приходите на консолидирана основа ще възлязат на 21 326,6 млн. лв., което е 41,7% от БВП. Публичните разходи на консолидирана основа през 2007 г. ще са 20 941,0 млн. лв., което е 40,9% от БВП.

Министърът на финансите допълни, че излишъкът по консолидираната фискална програма за 2007 г. се предвижда да бъде 385,6 млн. лв., което е 0,8% от планирания БВП. Той е съобразен с негативния баланс по текущата сметка, очаквания натиск върху вътрешното търсене в следствие на притока на европейските фондове и цикличното развитие на икономиката, поясни Пламен Орешарски.

В рамките на своята презентация финансовият министър отбеляза, че в Бюджет 2007 е заложено увеличение на пенсиите от 1 юли 2007 г. с 8,5% и увеличение на бюджетните заплати с 10 на сто. Пламен Орешарски отбеляза също, че необлагаемият минимум ще нарасне от 180 на 200 лв., като минималната работна заплата ще се повиши от 160 на 170 лв.
„От 2007 г. ставката на корпоративния данък се понижава от 15% на 10% и ще бъде най-ниска в страна от ЕС" - отбеляза Пламен Орешарски. Това ще остави на разположение на бизнеса около 290 млн. лв. Целта е нарастване на корпоративните инвестиции, повишаване на конкурентноспособността на местното производство и повишаване на доходите. Скалата за облагане на доходите и броя на етажите през 2007 г. ще бъдат същите както и през тази година.

По време на презентацията си финансовият министър представи и някои промени в косвените данъци. Той заяви, че по отношение на ДДС в бюджета е отчетен отрицателния ефект в размер на 450 млн. лв., в резултат на: еднократна загуба от едномесечно забавяне на внесения ДДС по вътреобщностни придобивания; отпадане на облагането на автомобили втора употреба, както и разширяване на обхвата на ползване на данъчен кредит. Относно акцизите, министър Орешарски заяви, че се предвижда повишение на ставки на някои видове горива, в съответствие с договорения график с ЕК, като ефекта за бюджета ще бъде около 145 млн. лв. Също така се разширява обхвата на стоките, обект на облагане с акциз: за кокс и въглища - 0.30 лв. за 1 гигаджаул топлотворна способност и за електрическата енергия за стопански и административни нужди - 1 лв. за 1 мегават час.

Пламен Орешарски подчерта още, че в бюджета се следващата година се отдава приоритет на капиталовите разходи, които нарастват с 23.0 % спрямо тази година. Сферите, които ще получат основна част от публичните инвестиции, са земеделие, транспорт, благоустройство и околна среда. По-високи разходи са планирани за образование и здравеопазване.

В края на своята презентация министърът на финансите отбеляза, че българското правителство ще продължи да провежда политика, насочена към редукцията на държавния дълг.

На въпрос на народен представител, свързан с повишаването на доходите, министър Пламен Орешарски изтъкна, че проектът на Бюджет 2007 предвижда рекорден ръст на заплатите в бюджетната сфера и пенсиите през последните седем години.