За първите 11 месеца на тази година в Русия са продадени 63% повече МПС и леки товарни автомобили от чуждестранни марки, отколкото през същия период на предходната година.

В абсолютни цифри ръстът представлява 342 866 машини, информира новинарското списание Autonews.ru, цитирано от EMFIS. Данните са изнесени от Комитета на автомобилните производители на Асоциацията на европейския бизнес. Според прогнозите, продажбата на автомобили от вносни марки в Русия през тази година за първи път ще надмине милион.

Най-големият оборот в Русия според прогнозите е за компанията Ford. Следват Chevrolet и Hyundai.

Най-големият прираст на продажбите от началото на годината регистрира Kia (165 %), Renault (156 %) и Ford (90 %). За 2006 Ford очаква най-големи продажби от всички чуждестранни производители на автомобили. Миналогодишния водач Hyundai през тази година среща проблеми с доставките, предизвикани от стачкуващите южнокорейски работници.

Chevrolet от своя страна съумя значително да увеличи продажбите си. Стремителният ръст на продажбите през есента се дължи не на последно място на модела Lanos, който се монтира в Украйна и се внася без мита в Русия.

През 2008 г. Chevrolet ще започне да монтира в Русия модела Chevrolet Lacetti. Съответният договор е сключен в началото на декември между GM Daewoo Auto and Technology и руския завод Автодор в Калининград. Планирано е годишно производство на 15.000 МПС.

В момента Автодор монтира лимузините BMW 3 и BMW 5, джиповете Chevrolet TrailBlazer и Chevrolet Tahoe, както и други чуждестранни модели.