В Държавно лесничейство „Рилски манастир" за първи път в България се отглеждат експериментално насаждения от диви череши заради дървесината, съобщава електронният сайт на „Дарик".

Насажденията на площ от 36 декара са на четири години и се намират в много добро състояние, обяснява директорът на лесничейството Иван Янев.

Този проект се изпълнява по линия на трансграничното сътрудничество, съвместно с гръцки партньори и се финансира от гръцката страна.

Експерименталните насаждения и тяхното състояние се наблюдава и от специалисти от Лесотехническия университет в София. Впечатленията на експертите са, че те се развиват много добре.

В края на работната седмица в Държавно лесничейство"Рилски манастир" са пристигнали лесовъди от Гърция, за да се запознаят на място със състоянието на черешите. Обсъдени са следващите стъпки за успешното продължение на проекта.

Насажденията са от дива череша, чиято дървесина е с уникални качества. Целта сега е да се създадат насаждения, от които дървесината да се добива в бъдеще, казал е Иван Янев.

По проекта освен в „Рилски манастир" са създадени експериментални насаждения и на територията на Държавно лесничейство - Кюстендил, и на Държавната дивечовъдна станция „Витоша", допълва „Дарик".