Решението на МВФ да даде повече влияние на Китай и Южна Корея може да не е достатъчно, за да възвърне загубеното влияние в Азия, коментират анализаторите на агенция Bloomberg.

Азиатските нации усилено работят върху плана Чианг Май (Chiang Mai Initiative, назована според тайландския град, в който през 2000 г. бе постигнато съглашение за сътрудничество): мрежа от съглашения за взаимни улеснения в случай на финансова криза. Още повече, Индонезия възнамерява да изплати на МВФ своите предишни заеми, за да се освободи от политическите ограничения на фонда.

Чианг Май вече започва да изглежда като „МВФ в сянка" и може би е твърде късно да се спре тази тенденция, счита директорът на Вашингтонския Институт за международна икономика. Ако азиатската икономика продължи да се развива толкова бурно, ролята на Валутния фонд като глобална институция сериозно ще отслабне.

Азиатските правителства, недоволни от условията за отпускане на заеми, въведени от МВФ по време на финансовата криза от 1997 г., намалиха зависимостта си от фонда и повече от трикратно увеличиха резервите си до 1.7 трилиона долара.

Въпреки, че на 18 септември МВФ гласува по-голяма тежест в решенията за Китай, Южна Корея, Мексико и Турция, според Мулани Индравати, финансов министър на Индонезия, промените все още не отразяват реалното съотношение на силите в глобалната икономика. САЩ имат най-голяма тежест в решенията на Фонда - 17%, а това им дава право на вето.

Инициативата Чианг Май представлява съглашение за размяна на валутни резерви в случай на криза. В инициативата са включени държавите от Югоизточна Азия, Япония, Южна Корея и Китай. "Военните запаси" на групата са се увеличили от 200 милиона през 2000 г. до 75 милиарда през май 2006 г.

В замяна на помощта си в Азиатската криза, МВФ наложи непопулярни рестриктивни мерки на Азиатските правителства: свиване на разходите, продажба на държавни предприятия, повишаване на лихвените проценти. Тази политика на Фонда бе остро критикувана от редица финансисти като например Джозеф Стиглиц.

Намесата на МВФ възбуди националистични чувства в Азиатските държави. В Тайланд премиер - министърът на страната нареди да бъде вдигнат националният флаг в офисите, домовете и заводите, когато през 2003 дългът към МВФ, Япония и други държави в размер на 12.3 милиарда долара бе изплатен.

Азиатските нации се стремят да запазят независимостта си от МВФ, създавайки големи валутни резерви. В Южна Корея, получила по време на кризата 57 милиарда помиощи, сега резервите съставляват 227 милиарда долара.