Владимир Путин заяви, че ежегодните загуби на Русия от дискриминация в сферата на ядрените горива достигат от 200 до 300 милиона долара. „И ние, и европейците сме заинтересувани от инвестиции", заяви позицията си той.

Путин е на двудневно работно посещение във Франция, където тази сутрин се срещна с Жак Ширак и Анжела Меркел. Била е обсъждана и ядрената програма на Иран, на която ситуация трябва да се търси „политико - дипломатическо решение."

Руските производители, които имат дългосрочни контракти за доставка на енергоресурси, започват да недоволстват, защото Енергийната харта на ЕС ги поставя пред неизгодни условия при сключване на дългосрочни транзитни договори. „Ние не виждаме пълно удовлетворение на нашите национални интереси", подчертава Путин.

Отношенията между Русия и Европейския съюз са се придвижили напред в четири направления - бе становището на домакина, президентът на Франция Жак Ширак: това са икономическото пространство, правосъдието, външната политика и културата и образованието.