В петък късно вечерта в Москва са завършили преговорите между  ръководителя на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол на Русия и главата на представителството на Европейската комисия в РФ, съобщава Газета.Ru.

В хода на обсъждането не е била постигната единна позиция. Представител на Россельхознадзор е заявил: „Европейската комисия не се съгласи да приеме предложенията на Россельхознадзор за подписване на двустранни съглашения за експорт на добитък и животновъдна продукция след встъпването на България и Румъния в ЕС след 1 януари 2007 година."

Позицията на Европейския съюз е, че доставките на месо трябва да се осъществяват под общата гаранция на съюза. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е казал, че „Европейският съюз има вероятно най-високите санитарни стандарти в света, затова въвеждането на забрана за внос от ЕС е лишено от смисъл и противоречи на хартата на Евросъюза."

Позицията на Руската федерация, която се крие зад високите изисквания на Россельхознадзор, е нежелание да се внася месо от Полша, Румъния и България. Руската страна предлага чрез двустранни съглашения да гарантира доставките на месо от европейските страни. "Ние направихме жест на добра воля и предложихме на страните на ЕС да подписват с нас двустранни съглашения. Сега всичко ще зависи от това, как ще се развие преговорния процес със Съюза".

Като един от доводите на руската страна за специфичен контрол на доставките за Русия се посочва лошият опит във взаимоотношенията с Полша - от полска страна е осъществяван реекспорт към Русия на негодно месо: забраненото китайско свинско и индийско биволско месо.

Изглежда в скоро време няма да се достигне до взаимно приемлив вариант. От това изглежда ще пострада в по-голяма степен Русия, защото тя внася 14% от говеждото, 12% от птичето и 40% от свинското месо от страните на ЕС. Освен това Европа и източник на шпикова сланина и пилешка кайма, която е важна съставна част на руските колбаси.

А докато се затяга преговорния процес, руските вносители за всеки случай се готвят за масови покупки в Южна Америка, САЩ и Австралия. Свинско месо можело да се внася от Бразилия, САЩ и Канада, говеждо от Бразилия, Аржентина, Парагвай, Уругвай, Австралия. А достатъчно птиче месо руснаците скоро ще могат да си произвеждат и сами, посочва руската медия.