Днес Държавната дума на Руската Федерация прие на трето окончателно четене закон за задължително средно пълно образование, съобщи РИА Новости.

Законът трябва да влезе в сила още на първи септември 2007 година.

Предвижда се учениците задължително да минават всички три степени на средното образование: начално, основно и средно пълно. Всичките 11 класове на училищната програма стават задължителни.

Съответно задължението за общо средно образование ще действа не до 15 години както сега, а до 18 години. (В България образованието е задължително до 16 годишна възраст според Конституцията).

Лицата, намиращи се в места за лишаване от свобода, могат да получат общо средно образование до 30 години.

По идея на разработилите закона, новите условия ще повишат общото образователно равнище на руското население. Сега са задължителни само първите две степени на средното образование, тоест до 9ти клас.

Противниците на приемането на новия закон са обърнали внимание, че той противоречи на член 43 от Конституцията на РФ, която определя като задължително „основното общо образование" - до 9 клас.

Своите възражения по повод на новия закон е отправила Комисията по въпросите за интелектуалния потенциал на нацията. Обръща се внимание на факта, че отговорността за спазването на 11 години учене пада на плещите на родителите и на самите училища.

По данни на Обществената палата новите мерки за задължително пълно средно образование ще струват 30 - 40 млрд. рубли (около и над € 1 млрд.)

В тази връзка ректорът на Висшето училище по икономика и председател на Комисията Ярослав Кузьминов е казал: „Задълженията за създаване на условия за получаване на пълно средно образование трябва да са за държавата и органите на местно самоуправление, иначе това е профанизация на идеята".