Преди две години на специална пресконференция в столичния хотел „Шератон" руската банка VTB Capital анонсира бляскавите си планове за току-що купеното си участие в българският производител на цигари „Булгартабак". Днес обаче изглежда, че компанията е размислила за своето участие на българския пазар.

Според информация на вестник „Капитал" офшорно дружество от Лихтенщайн - "Ливеро естаблишмънтс", иска да придобие контрол над австрийското BT Invest, дружеството е директен собственик на "Булгартабак".

Това означава, че сделката най-вероятно е за мажоритарен дял и чрез нея VTB като собственик на BT Invest осребрява вложението си в цигарения холдинг, коментират от вестника. Липсва обаче официална информация кой стои зад офшорния купувач, но слуховете са, че това са местни лица, които и досега бяха сочени като контролиращи "Булгартабак" - а именно банкерът Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски, пишат от вестника.

В документите в КЗК се посочва, че дружеството купувач не упражнява търговска дейност и "не се очаква операцията да окаже въздействие върху продуктово-географски пазари на територията на България, тъй като характерът на извършваната от участниците в концентрацията дейност не позволява идентифицирането на пазари, върху които сделката да окаже въздействие поради липсата на хоризонт".

За намеренията на инвестиционната банка да продаде дела си в обозримо бъдеще стана известно още през пролетта на миналата година. Тогава ВТБ Кепитъл обяви, че смята да преструктурира и оздрави тютюневия холдинг до 6 месеца или най-много година, след което да го продаде на стратегически инвеститор, като междувременно ще се оглежда за инвестиционни предложения.

Повече детайли по смяната на собствеността ще има най-рано след месец, когато стане видимо решението на КЗК, пише още вестникът.