Финансовата криза се обърна с безпрецедентен ръст на банковите искове за връщане на заеми, пише „Риа новости". В Арбитражния съд на Москва са постъпили девет иска от две крупни руски банки "Уралсиб" и „Алфа-банка" за връщане на кредити на обща сума 55,62 милиона долара.

Юристи считат, че исканията за крупни суми от кредитите, е свързано с криза на ликвидността, но банките отричат.

Според вестникарски публикации "Уралсиб" в Арбитражния съд на Москва са подадени три иска на обща стойност 44,64 милиона долара, но „Алфабанк" подала в съда шест заявления на стойност 10,97 милиона долара. Иск за 1 милион долара е подала банка „Стройкредит".  

„Крупните банки рядко се обръщат към Арбитражния съд с искане за връщане на задълженията. Те провеждат щателен анализ на състоянието на длъжника и се стремят да регулират възможни проблеми без намесата на съда, твърдят адвокати. Обръщането към съда е крайна мярка, към която банките се насочват неохотно. Това е свързано с кризата на ликвидността, предполага експерт. Специалистите предполагат, че общата икономическа ситуация и тежкото финансово положение на кредитополучателите води до това, че те допускат задържане на плащанията към трезорите.

От банките заявиха, че техните искания за погасяване на кредита нямат отношение към финансовата криза.

Вече четвърти ден търговете на руския фондов пазар не се възобновяват, пише „Взгляд". Федералната служба по финансовия пазар реши да възобнови един от търговете. Финансовият министър Алексей Кудрин отбеляза, че простите руснаци не се опасяват от нищо.

Търговете не бяха възстановени заради опасения, че котировките отново ще падат.

Пазарният срив на руските борси доведе до 800 млрд долара загуби от капитализацията на руските борси, съобщава „Файнейшъл таймс". Котировките достигнаха до равнището им от 2005 година.