За първите шест месеца на годината са продадени общо 24923 нови превозни средства, 23615 от които са леки автомобили, а 1578 автобуси, камиони и мотоциклети, показват данните на Съюза на вносителите на автомобили (СВАБ).

Продажбите на нови превозни средства в страната са нараснали с 26.2% спрямо първите шест месеца на миналата година, става ясно от изнесените данни.

На първо място по продажби на леки коли у нас за полугодието продължава да бъде „Toyota" с продадени общо 2641 бр. леки коли, като официалния вносител „Т М Ауто" отчита 11.18% ръст в продажбите на годишна база.

На второ място по продажби се нарежда официалният вносител на "Ford" у нас „Мото Пфое", който за първите шест месеца е продал 2386 бр. нови леки коли от известната марка. Реализираният ръст в продажбите на вносителя е 10.10%.

Тройката се допълва от "София Франс Ауто", които са официален вносител на марката "Peugeot" у нас. Вносителят е продал до този момент общо 2031 нови леки коли, като отчита ръст от 8.60% в продажбите си.

Лидерът в продажбите на нови мотоциклети у нас „Мотодинамикс" е изместен за шестмесечието от „Милано Моторс", които внасят марката мотоциклети Piaggio. Италианският вносител е продал до този момент общо 101 бр. мотоциклети, отчитайки ръст от 37.4% в продажбите си. „Мотодинамикс" отчита продажби от 68 бр. или ръст от 25.19 на сто.

При тежкотоварните автомобили, „Балкан Стар", който внася камиони и автобуси от марката Mercedes запазва лидерството си, реализирайки общо 446 нови камиона на пазара и отчитайки ръст в продажбите от 34.10%. На второ място се нарежда вносителят на „Iveco", който е продал 321 нови камиона за шестмесечието. Тройката на пазара се допълва от „Волво България", които са продали 254 нови камиона от същата марка и продажбен ръст от 19.42%.