Съдии, прокурори и следователи заплашиха с протест, ако финансовият министър Владислав Горанов не оттегли предложението си заплатите в съдебната власт да се определят всяка година със Закона за бюджета. Петте съсловни магистратски организации изпратиха отворено писмо до председателя на парламента Цeцка Цачева, премиера Бойко Борисов и министрите на правосъдието и на финансите Христо Иванов и Владислав Горанов.

Магистратите окачествяват предложената промяна катодемонстрация на силово решение и виждат в нея посегателство върху независимостта на съдебната власт.

От своя страна министърът на правосъдието Христо Иванов призова да не се пораждат съмнения, че заплатите в съдебната власт ще зависят от изпълнителната:

„Дори да има някакво възражение към конкретната формула, която към момента се съдържа в 218, при всички положения ние трябва да се стремим дори да я преосмислим по някакъв начин, да се стремим заплатите на магистратите да се определят по начин, по който не зависи от изпълнителната власт и е достатъчно предсказуем и стабилен, защото това е елемент от независимостта на магистратите и то важен."

а четвъртък е насрочена среща на членове на Висшия съдебен съвет с финансовия министър. Тя е по покана на Владислав Горанов, съобщава БНР.

Надзорният съвет на Здравната каса отхвърли предлагания от финансовото министерство бюджет на Касата за догодина. Той е 3 милиарда 204 милиона лева.

Аргументът е, че така няма да бъде покрит финансовият дефицит от тази година. Според Надзорния съвет парите за Здравната каса трябва да бъдат увеличени със 130 милиона лева с трансфер от държавния бюджет и да бъде 3 милиарда 335 милиона.