Вашингтон твърди, че няма да се ангажира с цели за промяната в климата по време на срещата на G8 в Германия, която среща е вече обезобразена от споровете за плана на САЩ да изгради ракетен щит, предава BBC.

Отхвърляйки предложенията за намаляване на емисиите, служителите на САЩ, които са отговорни за политиките по промяната в климата, са заявили, че G8 не трябва да диктува политиката на членовете си.

Продължава да тежи и спорът на Вашингтон с Москва относно плановете на САЩ за щита в двата бивши руски сателита. Напреженията ескалират и извън района, в който се провежда срещата, където полицията използва водни оръдия за да разпръсне тълпата.

Няколко хиляди анти-глобалисти се събраха да протестират отвън оградата, пазеща сградата, в която лидерите на осемте водещи промишлени държави се срещат. Други се опитват да блокират пътищата от летището, по които предстои да пристигнат още няколко делегации.

Полицията използва сълзотворен газ, но няма информация за арести или наранявания. В поддържането на реда са заети 16,000 офицери. Те трябва да озаптят около 6,000 протестиращи. Полицията ще се постарае да предотврати размирици, подобни на вълненията в Рощок от миналата седмица, при които 1,000 бяха ранени.

Домакинът на срещата, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел, си поставяше амбициозната цел да накара индустриалните държави да се ангажират с намаление на емисиите парникови газове с 50% до 2050. Освен това високопоставената дама, бивш министър на екологията на Германия, щеше да иска повишаване ефективността на горивата с 20% и ограничаване покачването на световните температури с 2 градуса Целзий.

Обаче главният преговарящ за климата от страна на Буш каза в сряда, че по-голямата част от страните, включително и САЩ, няма да се присъединят към тези задължения.

Според Джеймс Контън, имало значителен прогрес и консенсус по въпроса за промяната в климата. Но дипломатът е дал да се разбере, че САЩ не вярва, че G8 е форума, на който да се поставят цели.

Преди да се открие форума, Меркел ще се среща с всеки лидер на страна от Групата на Осемте поотделно. Всяка среща на световните лидери е трудна, но тази е особено тежка.

Меркел трябва да действа на фона на нарастващи разногласия между някои от членовете на G8. Буш и Путин си разменят заплахи и обвинения, насочени към плановете на Вашингтон за ракетен щит. В Чехия се планира радарна база, а в Полша разполагането на прихващащите ракети.

Буш най-вероятно ще се срещне с Путин в кулоарите на заседанията. Според него новата система била „изцяло защитна мярка, насочена не към Русия, а към истинските заплахи".

Говорейки в Чешка република във вторник, американския президент каза, че Студената война вече е свършила и Русия не е враг на САЩ. Но е продължил, обвинявайки Русия в спад на демокрацията. „Реформите, които преди обещаваха власти на гражданите излязоха от релси, с притеснителни последствия за демократичното развитие".

От своя страна Путин се подигра с изявленията на Буш че уж щитът бил насочен към Северна Корея или Иран, а всъщност истинската цел била Русия. Той е предупредил, че с подобни планове на Буш, Русия ще обърне оръжията си към Европа.

Тони Блеър е влязъл в преговорите с изказване в сряда, че Русия няма интерес да установява хапливи отношения със Западните страни. Той е призовал за „откровена дискусия" с Путин относно неговите заплахи.

Буш е пренебрегнал аргументите на Путин. „Русия няма да нападне Европа" - казал е президентът на САЩ пред репортерите.