В началото на месец май ще започнат същинските строителни работи по изграждането на автомагистрала „Люлин".

Това съобщи на специална пресконференция днес шефът на Фонд "Републиканска инфраструктура" Веселин Георгиев.

От края на януари, когато беше направена символичната първа копка на магистралата, до момента, са изчистени всички останали отчуждителните процедури по нея, като същинското строителство може да започне в следващите няколко седмици, поясниха от фонда за републиканска инфраструктура.

Срокът за изграждането на автомагистрала "Люлин", която ще бъде с дължина от 19 км., е 20 месеца, като аутобана ще включва построяването на три тунела, 26 моста и виадукти, 3 пътни възела и укрепителни стени.

Общата стойност на проекта е близо 142 млн. евро. 75% от средствата са от програма ИСПА на ЕС, а 25 на сто са от държавния бюджет.

Автомагистралата, която се изгражда от турският консорциум „МАПА- Ченгиз", ще бъде с по 2 ленти за движение в едната посока и с проектна скорост от 100-110 км/ч.

С новата автомагистрала част от движението по направлението Север-Юг на територията на София-град и област Перник, което преминава по пътя Е-79, ще се изнесе извън Владайското дефиле, като това ще улесни пътуването от София към Перник и трафика през квартал "Княжево" в столицата.