„Сделка по вода", обобщава от първата си страница „Капитал Daily"
В сектора на зелена енергия в България се подготвя нова голяма сделка. Този път обаче не става въпрос за слънчеви или вятърни паркове, а за продажбата на водноелектрически централи (ВЕЦ). Чешката "Енерго-про" иска да купи контролираната от Гриша Ганчев "ВЕЦ-Енергия холдинг", става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията.

До 4 октомври едноличен собственик на дружеството е била "Литекс инвестъмънт лимитид" на Ганчев, а след тази дата холдингът е прехвърлен изцяло на "Хидро електрик България", която също е свързана с него - представител на компанията е синът му Данаил Ганчев. След сделката Гриша Ганчев ще излезе от енергийния бизнес, а чешката "Енерго-про" ще затвърди позициите си в сектора. През лятото тя купи електроразпределителното дружество на "Е.ОН България", а от години вече притежава още 8 водни централи, обединени в 3 каскади. Ако сделката с Ганчев приключи успешно, чешката компания ще стане най-големият частен собственик на водни централи в страната. А и вероятно един от най-големите чужди инвеститори на годината.

Новият номер 2

Засега няма много подробности около финансовите параметри на сделката, но според запознати източници на "Капитал Daily" първоначално Гриша Ганчев е поискал 150 млн. евро, но е получил насрещна оферта за 50 млн. евро. В крайна сметка двете страни са си стиснали ръцете някъде по средата. Ганчев не беше открит за коментар, а от чешката компания не отговориха на изпратените въпроси. След сделката "Енерго-про" ще стане вторият играч при водните централи след държавната НЕК.
Още от статията на „Капитал Daily"

„Насред кризата армията купува ненужни самолети за $400 млн.", разкрива от първата си страница „Сега"
Докато правителството обмисля въвеждането на нов данък, за да осигури 120 млн. лв. за увеличението на пенсиите, военното министерство смята да изхарчи без конкурс и без никаква необходимост близо 400 млн. долара за изтребители. Бъдещата сделка, за която в бюджета за 2013 г. няма предвидени пари, вероятно ще натовари следващото правителство.

Военният министър Аню Ангелов потвърди вчера, че ако бъдат купени употребявани самолети, състезателна процедура няма да има, а ще се тръгне към директно договаряне с продавачите. Става дума за осем бойни самолета втора употреба, които трябва да заменят руските МиГ-29. Решението ще бъде взето от правителството до края на месеца, след което ще се произнесе и парламентът, който одобрява военни сделки над 100 млн. лв.

"Ако инвестиционният проект съдържа препоръка за купуване на втора ръка изтребители, то те са държавна собственост и следователно ще се водят преговори с представители на държавите. Ако купуваме изцяло нов изтребител, той е собственост на компаниите и тогава бихме направили конкретен конкурс. Всичко зависи от това какъв инвестиционен проект ще одобри правителството до края на този месец", обясни министърът и така даде знак как ще бъде заобиколена конкурсната процедура. Това, което той премълча, е, че купуването на стара военна техника също няма да излезе евтино - заради предполагаемите ремонти след покупката и поддръжката й.
Още то статията на „Сега"

„Горивата поскъпват с 3-5 ст." е едно от водещите заглавия на страниците „Бизнес" на вестник „24 часа"
Горивата са с по-високи цени, след като "Лукойл България" вдигна цените на едро. По големите вериги масовият бензин А-95 е поскъпнал с 3 ст. и вече се продава за 2,71-2,73. При дизела увеличението е с 5 ст.. до 2,67-2,69 лв. за литър.

Това е първото вдигане на горивата от повече от месец, като преди това на два пъти имаше намаление на цените им, а след това последва задържане. Сегашното поскъпване е заради повишените котировки на петрола, които се задържаха около 114 долара за барел, а при свалянето на цените той бе под 110 долара.

Вчера обаче суровината се започна да поевтинява, след като Иран потвърди предложението си да забрани добива на обогатен уран.
Още от статията на „24 часа"

"Треска за iPhone 5", четем от първата страница на „Стандарт"
Световната треска за iPhone 5 зарази и българите. Само месец след премиерата му в САЩ новият модел смартфон на "Епъл" вече се продава и у нас. Маниаците го надушиха във веригата "Техномаркет", която единствено го продава у нас засега. "Всеки втори клиент пита за iPhone 5", каза служител в най-големия магазин в София. Там вече са продали първата партида от 6 броя и имат още заявки. Мераклиите го поръчват в магазина или по нета срещу 10% капаро. Цената на модела с 16 GB вградена памет е 1999 лв., а версията с 64 GB струва 2499 лв. "Клиент от САЩ се удиви, че при нас новият смартфон е достъпен, а в Щатите все още не може да се намери на свободна продажба", казаха от магазина.
Още от статията на „Стандарт"

„Разследване показа: Цар Киро няма милиони в банките" е водещото заглавие на „Труд"
Една година след като разгневените жители на село Катуница поискаха незабавна проверка на богатствата на фамилията на Кирил Рашков, разследването още не е приключило. Имането и палатите на Рашкови продължават да повдигат въпроси, а в селото още чакат отговорите. Те трябва да дойдат от разследването за укриване на данъци и за произхода на парите на Рашкови.

Фамилия със 135 влога

Дотук е ясно, че фамилията е държала парите си в 135 сметки в 10 банки. Те бяха отворени с разпореждане на Районния съд в Пловдив. Така към Окръжната прокуратура в града заваляха сведения за авоарите на Рашкови. Парите в банковите сметки на семейството не са много, показват документите. В тях има по няколко хиляди лева. Цар Киро държал пари в осем сметки, а съпругата му Костадинка - в 16.

"Една група от хора публично ни обвиниха, че държим на тайни места милиони, че изнасяме купища злато или пък имаме заровено из дворовете, но приказките се оказаха клюки, спекулации и част от конспирацията срещу нашето семейство, започнала по изборно време." Това твърди синът на Цар Киро - Ангел Рашков.

Фирмите на Рашкови се оказват изрядни. Инспектори са открили невнесени данъци от някои от дружествата между 20 000 лева и 50 000 лева, които фамилията обещава да вкара в хазната, но в момента обжалват констатациите в административните съдилища.

Хората в Катуница чакат отговор откъде са парите, с които фамилията е построила палатите си. На ул. "Ягода" родът е вдигнал четири къщи. Една от тях - любимата на Цар Киро - Стъкления палат, вече е съборена като незаконна, бутнати са и две огради. За още две също има разпореждане за събаряне, но е обжалвано в съда.

"Преди няколко месеца в селото дойде екип френски журналисти, чийто единствен въпрос бе за произхода на богатството на Цар Киро", разказва Веселин Христев. Той е чичо на Ангел Петров - момчето, чиято смърт предизвика гнева на Катуница срещу "царското" семейство.
Още от статията на „Труд"

„Електрошок ни отказва от цигарите", съобщава от първата си страница „Монитор"
Пушачите луднаха по електрошокова терапия, която отказва цигарите от раз. Новият метод за лекуване на тютюневата зависимост струва 500 лева. В столичните кабинети, в които той се прилага, вече има опашки и записвания за месеци напред, показа проверка на „Монитор".

Пет стотака струват три сеанса с игли, по които се пуска електрически ток, разясни д-р София Ангелова, консултант в областта за отказване от цигарите и специалист по пулмология в Университетската болница по белодробни заболявания „Света София". Хората искат по-бързо да пресекат порока с настъпването на есента, тъй като кръчмите и кафенетата вече прибират масите за пушачи от тротоарите и до няколко седмици за тях ще настъпи ад в ресторантите, разясни докторката.

Същевременно кабинетът за безплатни консултации и отказване от никотиновия порок в белодробната болница беше затворен. Месечно през него минаваха около двеста души, половината от които пътуваха от провинцията до столицата. В резултат нашенците започнаха да пълнят частните специализирани кабинети. В тях масово се практикува традиционна китайска акупунктура с игла в ухото и медикаментозно лечение. Сеансите там обаче поскъпнаха с 5 до 20 лева и вече струват от 25 до 60 лева според  вида на лечението и дали в него е комбиниран и втори метод. През юни цените бяха съответно 20 и 40 лева. В повечето кабинети лекарите, за да привлекат клиенти, за първата консултация не вземат пари.

Ако пациентът няма финансова възможност, но много иска да откаже вредния навик, му предлагаме еднократна игла за 25 лева, която се носи в продължение на три седмици, разказа д-р София Ангелова. Иглата се забива в точката от ухото, която отговаря на волевите функции и зависимостите. Когато организмът на пушача започне да отделя ендорфини, започва да му се пуши неистово.
Още от статията на „Монитор"

"България продължава да изостава с иновациите", пише на първата си страница „Класа"
България продължава да изостава с инвестициите в иновации и развойна дейност, показват данни на Националния статистически институт. През 2011 г. общите  разходи за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) представляват 0.57% от БВП, което е с 0.03 пункта под нивото от 2010 г. По този показател все още изоставаме сериозно от средната стойност на този показател за ЕС-27 - 2.0% през 2010 г.
През 2011 година разходите за НИРД са 429.6 млн. лева, или с 1.9% повече в сравнение с предходната година, като растежът им спрямо предходните години в абсолютна стойност не се отразява върху интензивността на НИРД. А тя е измерена като процент на разходите за НИРД от БВП, който е един от ключовите показатели за измерване на напредъка на Европейския съюз (ЕС) в достигане на целите на новата стратегия "Европа 2020" - стратегия за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.
Най-голям относителен дял в общите разходи за НИРД през 2011 г. има сектор "Предприятия" - 53.3%, като спрямо 2010 г. е регистриран ръст от 7.8% (от 212.1 млн. лв. на 228.7 млн. лв.). През 2011 г. в сравнение с предходната година в секторите "Висше образование" и "Държавно управление" се наблюдава намаление - съответно с 11.2% (от 49.5 млн. лв. на 44.0 млн. лв.) и 2.0% (от 157.1 млн. лв. на 153.9 млн. лв.).
Още от статията на „Класа"

"Опит за ново прехвърляне на европари за земеделие", информира „Капитал Daily"
Неусвоени средства по част от мерките на Програмата за развитие на селските райони може да бъдат прехвърлени към проекти за базова инфраструктура в общините. За целта от земеделското министерство ще започнат разговори в комитета по наблюдение към програмата, в който влизат представители на правителството, еврокомисията, неправителствения сектор. Става дума за около 233 млн. евро, стана ясно от изказване на зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова. Новите преговори идват и на фона на поредната заплаха, че България може да загуби пари за земеделие и селски райони заради слабо усвояване. През миналата година средства от програмата бяха насочени към гаранционен фонд, заради което и не бяха автоматично изгубени.

Поредно прехвърляне

От изказване на Светлана Боянова пред сдружението на общините в Пловдив стана ясно, че се планира неусвоени досега 233 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони да бъдат насочени към мерки за базова инфраструктура в общините. Парите са от схеми със слаб интерес и трябва да се прехвърлят към тези, които финансират проекти за изграждане и ремонт на пътища, ВиК инфраструктура, рехабилитация на зелени площи и реконструкция на сгради с културна ценност.

Боянова заяви, че очаква до края на годината прехвърлянето да бъде договорено с позволението на еврокомисията, въпреки че според правилата това не е възможно. "Стискайте палци да го защитим", добави още тя пред кметовете, без да прогнозира шанса за успех.

От неусвоените средства 202 млн. евро ще бъдат прехвърлени към мярката "Основни услуги за населението в селските райони", която включва изграждането и ремонт на общинските пътища. Интересът за тази година бил в пъти повече от заложеното предварително. Очакванията на Боянова са тук средствата да стигнат за почти всички проекти, които общините са подали през тази година.
Още от статията на „Капитал Daily"

„Работодатели и синдикати пращат данъка върху лихвите в съда", разкрива „Сега"
Синдикати и работодатели се обединяват около идеята да атакуват новия данък върху лихвите във Върховния административен съд за нарушаване на Кодекса на труда. Според разпоредбите кабинетът е длъжен да съгласува със социалните партньори всички нормативни актове, свързани с трудовите и осигурителните отношения, както и въпросите на жизненото равнище, какъвто е новият данък.

Ден преди кабинетът да приеме идеята за налога, имаше заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бяха разгледани промените в пакета от данъчни закони, но този върху лихвите не беше сред тях. От КТ "Подкрепа" първи обявиха готовност да поискат от съда отмяна на актовете на Министерския съвет от 10 октомври, с които са приети поправките в данъчните закони с въвеждане на новия данък, както и проектозакона за бюджета на здравната каса. От БСК са готови да ги подкрепят, ако няма специална тристранка за обсъждане на новия данък. КНСБ вече отправи искане за такова заседание, към което се присъединяват и другите социални партньори.

Според законите, ако подобна поправка бъде внесена от депутати между първо и второ четене на закона в парламента, това не би било нарушение на нормативните разпоредби, тъй като народните представители не са длъжни да съгласуват със социалните партньори решенията си.
Още от статията на „Сега"

"Няма да отказват европроекти", четем в „Стандарт"
Европроекти, по които има някакви недостатъци, вече няма да се отхвърлят от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към МИЕТ. Това съобщи за "Стандарт" Кирил Гератлиев, главен директор на дирекцията, която изпълнява и функцията на управляващ орган по ОП "Конкурентоспособност". Има нови разработени правила, съгласно които проектът се връща, за да се поправи грешката или да се допълни липсваща информация, допълни той. Този подход се прилага за първи път у нас в практиката за усвояване на пари от оперативните програми на ЕС. Замислен е от самия екип на дирекцията. Досега, ако проектът не постигаше определени административни изисквания, той биваше отхвърлен безвъзвратно и не получаваше финансиране. Новата възможност за поправка на проектите първо се предоставя по мярката "Енергийна ефективност и зелена икономика", по която се отпуска безвъзмездна помощ за намаляване на енергоемкостта на малки и средни предприятия и подобряване на екологичните им параметри.
Още от статията на „Стандарт"

„Тренчев пак иска оставката на Дянков", съобщава „Труд"
За пореден път КТ "Подкрепа" поиска оставката на министъра на финансите Симеон Дянков. В декларация до медиите лидерът на синдиката Константин Тренчев посочва, че вицепремиерът "носи основната вина за изключително тежкото състояние на икономиката на страната и за мизерията на българските граждани през последните няколко години".

За последен път "Подкрепа" настоя премиерът Бойко Борисов да освободи Дянков преди около година заради вдигането на пенсионната възраст. Сега финансист №1 предизвика гнева на синдикатите с решението си да внесе в Министерски съвет предложението да се въведе данък върху лихвите от депозити и проектобюджета на здравната каса, без да ги обсъди с профсъюзите и бизнеса в съвета за тристранно сътрудничество.

Според синдикатите това са въпроси, които по закон задължително трябва да бъдат дискутирани в тристранката и заобикалянето  е "грубо нарушение" на Кодекса на труда.
Още от статията на „Труд"

"Борисов раздаде 30 милиона лева за наука", пише „Класа"
30 милиона лева раздаде премиерът Бойко Борисов на университети и научни институти и  над 14 милиона лева за докторанти и млади учени на тържествената церемония, която се състоя в столичния хотел „Шератон".  Средствата са от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г." На тържеството присъстваха образователният министър Сергей Игнатов и социалният министър Тотю Младенов. Министърът на образованието заяви, че благодарение на магистрала „Тракия" Пловдивският медицински университет е сключил договор с болница в Бургас, за да се обучават студенти.

Борисов от своя страна каза, че образованието е приоритетно за правителството. Той добави, че има повече пари за наука, за образование и за учителите. "Имаше времена, когато им казваха да разтурят „седенките", хората трябва да си избират", коментира премиерът.
Още от статията на „Класа"

"Топлото време върна туристите на морето", съобщава „Монитор"
Хората масово се връщат по морето, за да използват последните слънчеви дни и резервациите за хотелите се правят от днес за днес, защото туристите се съобразяват с прогнозата за времето. Това научи „Монитор" от хотелиери в Равда, Несебър и Поморие. Търсени са малките хотелчета на първа линия и стаите с гледка към морето, а цените в този сезон са около 20-25 лв. на човек на вечер с включена закуска. Докато всички огромни хотели вече са затворили и не работят изобщо, семейните хотели с добра локация привикват отново вече освободения персонал - камериерки и готвачи. Така докато в Слънчев бряг е мъртвило, в Несебър, Равда, Созопол, Поморие и други южни курортни градчета по улиците е пълно с хора.

Спрямо същия период на миналата година ръстът в броя на туристите е около 300%, а някои хотелиери, разбрали, че гостите им отиват на плаж, изпращат свой служител, който е добър плувец, да ги пази. Напливът е предимно по Южното Черноморие, където температурата на водата е около 19-20 градуса, а на въздуха е над 25.

В този вече изцяло извънваканционен сезон най-чести посетители са пенсионери, които не са обвързани с постоянни ангажименти, родители с малки деца и уикенд туристи. За изненада на нашите хотелиери, когато обектите им се предлагат и в световните интернет резервационни системи, към страната ни идват и руски и украински туристи, които също са видели дългосрочната прогноза за стабилно, слънчево и топло време по морето.
Още от статията на „Монитор"