Руската „Независимая газета" предава, че вчера президентът Путин е провел в Кремъл отлаганото вече няколко пъти съвещание за повишението на вътрешните цени на газта. По всичко личи, че основния ръст на газовите тарифи ще падне на периода след президентските и парламентарните избори, т.е. след 2008 г. Така или иначе, още от сега потребителите трябва да се подготвят за това, което ще се случи след две години.

Съвещанието в Кремъл бе предхождано от масирана подготовка на обществеността. Лобистите на Газпром и РАО ЕЭС се стремяха да наложат на президента своето виждане за нужда от рязко повишаване на цените на газта на вътрешния пазар. Сега към тях се присъедини и помощникът на президента Игор Шувалов.

В публикувано в The Wall Street Journal интервю, официалното лице е посочило, че правителството ще вдига цените на газта поетапно, като в крайна сметка те ще се изравнят с европейското ценово равнище, без да се отчитат разходите за транспорт.

Изхождаме от това, че цената трябва да бъде една - вътре и извън границите на страната: заявил Шувалов. Според него, вътрешните цени към 2010 - 2012 г. могат да достигнат европейското равнище от 150 долара за 1000 куб.м. В момента, в зависимост от региона, вътрешната цена на газта се колебае между 40 и 50 долара.

Министерството на руската енергетика, Газпром и РАО ЕЭС се стремяха да получат разрешение за увеличение още през 2007 г., на което се противопоставиха Министерството на финансите и Министерството на икономическото развитие. В частност Герман Греф изказа опасения за избухване на инфлация, спад на промишленото производство и кардинално преработване на бюджета за 2007 г. При това Греф не е изключвал ръст на цените до 90 долара за 1000 кубометра към 2010 г.

Заради продължаващи спорове, икономистите и енергетиците не са успели да съгласуват параметрите на горивния и тарифния баланс за следващите години, макар че през октомври получиха нареждане да сторят това. Закъснелите решения предизвикаха критиката на президента. „Искам да отбележа, почти нищо не е направено!" казал Путин.

Специалистите се разминават в прогнозите за следствията от рязкото повишение на цените. Някои считат, че поскъпването на газта няма да доведе до чувствителни промени в икономиката. В същото време потребители на газ заявяват, че не се съмняват за предстоящо съкращаване на производството в такива базови отрасли като химия, агрохимия и съпътстващите отрасли.

Увеличението на тарифата на газта с над 15% означава преразглеждане на структурата на топлинния баланс на РАО ЕЭС, коментира експерт. Увеличението на цените на газта - съответно и на електрическата енергия, ще повлече след себе си загуби в промишления и преработващия сектор на икономиката. А това потенциално заплашва със снижаване темповете на ръста на БВП и увеличение на инфлацията.