Словенското правителство въвежда неограничена гаранция за всички частни депозити в местни банки, съобщи финансовият министър Андрей Бажук, цитиран от гръцкото издание „Репортер". Указът е временен и ще действа до края на кризата, добавя Бажук. Банките и депозитите на индивидуални, независими предприемачи и малки фирми ще бъдат гарантирани изцяло от банките, опериращи на територията на Словения.

До вторник гарантираният размер на вложенията в Словения за всички частни депозити беше 22 хиляди евро, когато Европейският съюз увеличи гарантирания размер до 50 хиляди евро.

Финансовият министър каза, че новият указ е въздействал върху 6 милиарда депозити, докато остатъкът от 15 милиарда влогове в страната е вече покрит от сегашната гаранционна схема.

Министърът каза още, че словенските банки са слабо засегнати от глобалната криза и могат да осигурят необходимото ниво на защита за спестителите.

Решението за повишаване на гаранцията идва след като основният индекс на словенската фондова борса загуби около 8% от стойността в сряда.

Словенските  медии леко иронично предават думите на управителя на централната банка на Словения Марко Кранжек, който е заявил, че „сега е време да се купува". Медиите напомнят, че Кранжек е бил професор по икономика, но сегашната му отговорна позиция изисква друг тип поведение.

Прогнозата на централните банкери е, че Словения ще достигне икономически ръст от 4,5%, а инфлацията ще бъде 6,1%.