Ключова задача на Европейския орган по безопасност на храните EFSA е развитие на интензивен обмен на научни позиции на високо и качествено равнище, както и усъвършенстване на комуникациите между страните-членки по отношение на сигурността на храните, подчерта днес в приветствие към участниците в Работна група по информационни технологии към Консултативния съвет на EFSA академик Атанас Атанасов.

София за първи път е домакин на проява от подобен формат. Редовните заседания на работната група се провеждат три пъти годишно и на тях присъстват представители на всички страни-членки на ЕС.

През юни 2006г. Управляващият орган на EFSA взе решение да препоръча мащабно коопериране и изграждане на стабилна мрежа за информационен обмен между EFSA и страните-членки на ЕС, припомни академик Атанасов, като подчерта колко важна за научните среди е този обмен на информация, който е основен приоритет и в дейността на европейския орган по безопасност на храните.

На срещата приветствени думи към гостите отправи и Майкъл Хъмфрис, ръководител на Европейската делегация в България. Той подчерта, колко важно е както за всички страни в Европа, така и за България да спазва стриктно политиката на безопасност на храните, за да се справи с високото предизвикателство да бъде част от огромния общ европейски пазар.

За първи път България участва със статут на пълноправен член, а вече не като наблюдател и на редовно заседание, проведено в Брюксел в края на миналата седмица на Работна група по комуникации към Консултативния съвет на  EFSA.

На срещата бяха обсъдени съвместните инициативи, които ЕFSA подготвя заедно с националните органи по безопасност на храните за отбелязване на 5-тата годишнина от създаването си като наднационална европейска организация за създаване на обща политика по отношение на безопасността и оценка на риска по отношение на храните в Европа.

Инициативите, които EFSA обсъжда са както на национално равнище, така и общи за страните-членки и са свързани най-вече с обновяване на всички форми на комуникация - пълно обновяване на електронния сайт на организацията, както и създаване на масиви с информация на отделните страни-членки.

Целта е да се създадат максимално добри условия за по-обширен достъп до специфично научната информация по оценка на риска, създавана от учените в отделните страни-членки, така и до документи и информационни потоци, създавани от национално-оторизираните органи по безопасност на храните.

Особено внимание на срещата беше обърнато на Комуникационната стратегия, приета през февруари тази година от Консултативния съвет на EFSA за коопериране и сътрудничество между страните-членки и EFSA по отношение на безопасността на храните и оценката на риска.

Приоритетна тема в дискусиите на Работната група по комуникации в Брюксел беше и обмяната на практики за комуникиране с потребителите и медиите. В дискусиите се отчитат както общите подходи, така и особените национални практики, породени от културните различия  и спецификите на потреблението в различните държави на различни храни и продукти. Споделеният опит на България в това отношение беше приет като един от успешните по отношение на резултатите.

В България действа Система за бързо съобщаване (RASFF) по отношение на риска, чието изграждане беше подпомогнато по двугодишен българо-датско-холандски проект на стойност 900 000 евро по програма ФАР за укрепване политиката по безопасност на храните в България, приключил през август миналата година.

Проектът бе с цел обстоен преглед на българското законодателство, хармонизирането му с европейското и подпомагане обучението на административния капацитет за анализ и действия при рискови ситуации по отношение безопасността на българския и европейския потребител. По проекта беше подпомогнато оборудването на 6 държавни лаборатории (Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Велико Търново) със съвременно оборудване за анализ на храни за оценка на тяхната безопасност по отношение на замърсители, пестицидни остатъци, материали и предмети за контакт с храни, хранителни добавки.

Системата за бързо съобщаване RASFF ясно разписва процедурите за бързо съобщаване между институциите в случай на опасност за човешкото здраве, която произтича от храни и фуражи.

Предвидено е с помощта на всички контактни точки (представители на различните институции - МЗГ и МЗ) да се извършва бързо съобщаване както помежду им, така и с европейските органи по безопасност на харните, в т.ч. уведомяване на Главна дирекция САНКО в случаи на възникнали рискови ситуации, предизвикани от храни и фуражи. Националната контактна точка на системата, която осъществява комуникацията с органите в Брюксел е ситуирана в Министерство на земеделието и горите.