Aнтимафиоти проведоха операция срещу разпространението на неистински парични знаци в България и страни от ЕС, съобщиха от пресцентъра на МВР.

При оперативните действия са задържани шестима и са иззети 60 000 фалшиви евро, четири компютърни конфигурации, множество мобилни телефони, SIM - карти и две превозни средства. Успешната реализация е проведена вчера на територията на Пловдив от служители на ГДБОП и местните им колеги, със съдействието на ОДМВР-Пловдив.

Акцията е проведена под ръководството на окръжната прокуратура и е част от специализирана международна операция по разкриване и документиране на престъпления по чл. 244 ал.1 и ал. 2 от НК - държане в големи количества на неистински парични знаци и разпространението им в България и страни от Европейския съюз.

В рамките на операцията, в центъра на града, при опит да разпространят голямо количество фалшиви евро банкноти, били задържани пловдивчаните Г.Г. на 51 години - криминално проявен и с криминални регистрации по чл. 227б НК, чл.308, ал.2 НК и осъждан за престъпление по чл. 343б НК, и Д.Ц на 45 години.

Двамата мъже се опитали да пласират 300 броя в копюри от 100 евро на обща стойност 30 000 евро. По-късно в ареста попаднали и криминално проявените и осъждани за различни престъпления Л.М. на 52 години, И.Т. на 41 години и Г.У. на 47 години. За 24 часа бил задържан и 29-годишният В.Д., който до момента няма криминално досие.

При извършените претърсвания и изземвания в жилища, помещения и автомобили, ползвани от задържаните, антимафиотите открили 60 000 фалшиви евро, четири компютърни конфигурации, множество мобилни телефони, SIM - карти и две превозни средства.

Проведените оперативни и процесуални действия са подпомогнати от Отдела за борба с банковите фалшификации към Испанската полиция и Европол. Работата по случая продължава под ръководството на пловдивската Окръжна прокуратура.