С изключение на три дестинации, Русия е направила промени във връзка с преустановяване на износа на пшеница, пише fermera.bg.

По непотвърдени данни, на 16-ти декември Русия е спряла износа на пшеница към ключови партньори. В следствие на промените, само Египет, Армения и Турция ще получават руска пшеница, съобщава информационната служба за земеделие (lid), цитирайки онлайн портала agriculture.com. Ограничението обаче все още не е потвърдено от Министерството на земеделието.

Експертите са на мнение, че ограничаването на износа на руска пшеница е неизбежно, пише още agriculture.com. Цените на суровия петрол доведоха и иначе мудната руска икономика до рецесия, защото 50 на сто от държавните приходи се получават от суровия петрол.

Националната банка се опитва да спре срива на валутата с повишен лихвен процент, но това води до високи лихви по кредитите, което от своя страна със сигурност се отразява на земеделските производители. Предполага се, че те ще имат проблеми през пролетта при взимането на заеми за семена, торове, пестициди и т.н. и по този начин ще произвеждат по-малко.
В дългосрочен план фермерите ще пострадат от ограничените възможности за продажби и спада в икономика. С оглед и на забраната за внос на продукти от ЕС и САЩ, това може да има дългосрочни негативни последици за местното производство и за населението на Русия.

Цените на пшеницата в САЩ и Европа избиха нагоре след срива на рублата

Информациите, че руските компании имат проблеми с износа на зърно предизвикаха рязко покачване на цените на пшеницата в Европа и САЩ. В рамките само на един ден цената на меката зимна пшеница в Чикаго се покачи с 9 долара, до 238 долара за тон, информира Farmer.bg.

Само допреди една седмица тя се търгуваше на най-голямата зърнена борса в света по 217-220 долара за тон. На борсата в Париж хлебното зърно поскъпна вчера с около 4 евро и затвори около най-високите стойности от шест-седем месеца насам - 98,75 евроза тон за доставка през януари. Драстичният ценови скок беше провокиран от информациите, че руската агенция по ветеринарен и фитосанитарен контрол - „Росселхознадзор" ограничи издаването на сертификати за износ.

Анализаторите коментират, че курсът на руската валута прави износа много ефективен, тъй като въпреки поскъпването на пшеницата в местна валута е налице стремително понижение на изкупните цени, преизчислени в американска или евро. За периода 1 юли - 15 декември 2014/15 г. износът на зърнени храни от Русия нарасна с близо 33 на сто в сравнение със същия период на 2013/14 г. - до 19 млн.тона.