Сривът на глобалните кредитни пазари ще принуди банките, брокерските агенции и хедж фондовете да намалят кредитирането с $2 трилиона, което може да предизвика „значителна рецесия" в САЩ, пише агенция Bloomberg.

Загубите на финансовите компании от пресрочени ипотеки при груба калкулация  ще достигнат $400 млрд., счита Ян Хациус, главен икономист на Goldman в Ню Йорк. Ефектите могат десетократно да се усилят, щом компаниите, теглили кредити за финансиране на инвестициите си, се изправят пред необходимостта да започнат да връщат взетите парите.

Загубите от ипотечната криза са значително по-голям макроикономически риск, отколкото се смята, посочва Хазиус. Лесно може да се представи как шокът може да доведе до съществена рецесия или продължителен период на много слаб ръст.

Прогнозата на Goldman за намаляване на кредитирането се равнява на 7% от общия дълг на домакинства, корпорации и правителство в САЩ. Огромният американски дълг засяга икономиката и вече се отразява в забавяне на пазара на недвижимите имоти. Вчера изпълнителният директор на Wells Fargo & Co заяви, че кризата на пазара на недвижими имоти е най-голямата от времето на Голямата депресия.

Най-голямата американска банка Citigroup и емблемата Merrill Lynch поведоха компаниите, които обезциниха досега ценни книжа гарантирани с вторични ипотеки за над $50 млрд. Рискът от още загуби повиши цената на кредита на междубанковия пазар и за инвестиционните компании. Citigroup например тази седмица по сравнение с основната лихва плати на притежателите на облигации най-високите проценти в историята си.

Хазиус в доклада си е посочил „консервативната оценка", че финансовите компании ще намалят кредитите до 10 пъти спрямо загубите на собствен капитал. Инвеститорите осъзнават половината от потенциалните загуби, тоест $200 млрд. Следователно отпускането на кредити ще се свие с два трилиона долара.

Ако това се случи в рамките на една единствена година, икономиката на САЩ може да изпадне в рецесия. Ако намаляването размера на кредитирането се случи в период две до четири години, ръстът вероятно ще е много слаб.

Перспективата, видяна от Goldman Sachs, много напомня на предвиждането на нобелиста Джоузеф Стиглиц. Днес той каза в интервю, че САЩ са изправени пред много съществено забавяне, може би рецесия. Причината е „потебителския гуляй", насърчаван от теглените от домакинствата заеми.

Процесът може да се представи така: средният американец е превърнал къщата си в ценни книжа и с това за момент е подкрепил американската икономика. Но сега цените на жилищата се коригират, балонът се отдува и машината на световния ръст започва да върви много по-бавно - обяснява анализатор от ABN Amro в Лондон.

Хазиус много точно обяснява: загубите от кредитната криза ще са около $400 млрд., това е изчислила също и германската Deutsche Bank. Това се равнява на „един лош ден на фондовия пазар", или спад от 2.5% в цената на акциите.

„Нито един сериозен анализатор няма да твърди, че спад от 2.5% в пазара на акции ще окаже съществено влияние на икономическите перспективи. Тогава какво е различното при загубите от ипотечния пазар? С една дума, ливъридж (предаването на ефекта нататък)".