Ще настояваме още през октомври - след диалог в Тристранката, да има увеличение на минималната работна заплата, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в централата на партията.
Той представи приоритетите на Коалиция за България за предстоящия есенен политически сезон.

Соцлидерът подчерта, че в новата работна сесия на парламента управляващите ще се опитат да реализират промяната, която са обещали на избирателите си. Тази промяна не става лесно, защото има силна съпротива, оплака се Станишев.

Той обеща работа, съсредоточена върху повече контрол в ръцете на избирателите, за да се оптимизира работата на правителството. Ще се стимулират законодателни инициативи, които да повлияят на цената на водата и да я понижат така, както това вече бе сторено с цената на тока.
По думите на лидера на левицата червените депутати ще продължат работата си от предишното Народно събрание по премахване лобисткото законодателство, прието от експремиера Бойко Борисов.

Темите, свързани с доброто управление и прозрачността, ще са на първо място през есента, зарече се Станишев и допълни, че ще подкрепи тези промени в Закона за обществените поръчки, които стимулират конкуренцията и малкия и среден бизнес.
Той допълни, че ще бъдат окуражавани българските производители и фирми.

Ще се търси диалог и с работодатели, синдикати и НПО-та при изготвянето на бюджет 2014. Паралелно с това предстои обществена дискусия по проекта за споразумение с Европейската комисия за следващия програмен период. Ускорено ще продължи и работата по нов Изборен кодекс.

Ще търсим диалог и национално съгласие по водещи теми, още с връщането в НС ще предложим на всички парламентарни групи декларация за съгласие по важни национални теми, обяви още Станишев, като подчерта, че това няма да е форма на сделка между БСП и ГЕРБ.

Колегата му Янаки Стоилов допълни, че планират да внесат заедно с ДПС проектозакон за ограничаване на участието в икономиката ни на фирми, регистрирани в офшорки. Продължаването на реформата в съдебната система също ще излезе на преден план, гарантираха социалистите.

Председателят на 42-то НС Михаил Миков също се включи в обещанията за новия политически сезон с думите, че БСП ще осигури отворен и отговорен парламент чрез промени в правилника за засилената отчетност и надзор на регулаторите. Той съобщи, че се работи по възможността някои от парламентарните комисии да се излъчват на живо.

Няма политическа чистка, така Сергей Станишев коментира и освобождаването на хора на ръководни постове в АПИ и Фонд "Земеделие". Това е изцяло в правомощията на правителството, припомни все пак той.
По думите му, има случаи на откровено политически назначения, които са неефективни и трябва да бъдат ревизирани. Лидерът на столетницата не пропусна да припомни кадровите смени, които масово е правил бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Лидерът на червените не пропусна да коментира и наболелия въпрос за военни действия в Сирия. Остро се противопоставяме на употребата на химически оръжия срещу невинни граждани. Настояваме инспекторите на ООН да получат пълен достъп и спокойни условия за провеждане на проверка.
Искаме Сирия да се присъедини към Конвенцията против употреба на химически оръжия, настоя Станишев. Според него режимът на Башар Асад не допринася за решение на тази криза, а политическият диалог е единствената опция.