Национална програма за насърчаване производството на десертно грозде в Република България в периода 2006-2020 г. разработи екип на Аграрния университет - гр. Пловдив, Институтът по лозарство и винарство - гр. Плевен, Лесотехническият университет в София и Дирекция „Аграрно развитие" на МЗГ.
Основната цел на програмата е да се стимулира създаването на нови лозови насаждения с десертни сортове в подходящи климатични и почвени микрорайони, чрез прилагане на нови технологии, като на тях се засаждат пазарно ориентирани сортове.
С това се цели повишаване ефективността и конкурентноспособността на производството на десертно грозде в България.
Националната програма беше представена и одобрена и на селскостопанското изложение АГРА в Пловдив в рамките на семинар „Производство на десертно грозде - възможности за развитие в условията на ОСП на ЕС".
Изданието е предназначено за държавни и частни институции в секторите „Лозарство" и „Винарство", специалисти в научното обслужване на земеделието, фирми и лица, занимаващи се с агробизнес, земеделски кооперации, фермери, браншови асоциации.