Съюзът за стопанска инициатива /ССИ/, Българската предприемаческа камара, Националната строителна федерация, Асоциацията за инфраструктурно развитие и Националната асоциация на строителите на жилища приеха днес обръщение към Омбудсмана на Република България за сезиране на Конституционния съд относно Закона за централния професионален регистър на физическите и юридическите лица, извършващи строителна дейност. 

Представители на браншовите организации дадоха днес пресконференция  по темата.

Крайно време е да се създаде един закон за строителството, а не да се лутаме в тези промени по ЗУТ, каза Пламен Бенински - председател на Националната асоциация на строителите на жилища.

Браншовите организации се обединиха около мнението, че новият проектозакон е противоконстутиционен, що се отнася до централния строителен регистър и създаването на строителна камара като държавен орган.

Те обясниха, че строителните фирми имат 3 вида отношения - с клиенти, със собствен персонал и с държавните органи. От клиентите и персонала няма нужда някой да ни пази, значи новата камара, която претендира да защитава интересите ни, ще ни пази от държавните органи, които осъществяват посегателство върху дейността ни, заявиха участниците в пресконференцията.

Според тях обаче тогава изниква въпросът как една държавна структура ще ги пази от държавните органи? Това е все едно в стадото да уволним овчарското куче и да назначим вълка на негово място, направиха сравнение те.

Според представителите на строителния бранш създаването на този регистър е борба за влияние на някои фирми, за да участват в строежите от 1 и 2-ра категория и да изтласкат останалите фирми.

Тези фирми, които търсят влияние, са не повече от 5-10 % от всички строителни фирми у нас, се каза на пресконференцията днес.

27 пъти е променян само тази година Законът за устройство на територията. Страшна бумащина е в момента и всеки инвеститор, който дойде у нас, се хваща за главата, недоволстват строителните предприемачи.