Среща в Рим организираха държавни и правителствени ръководители на 193 страни. На  тридневната среща на върха, лидерите ще се опитат да намерят решение за тежката хранителна криза и скока на цените. Очаква се на форума да присъства и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Малко преди откриването на срещата като спорно се очертава присъствието на двама лидери - на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад и на президента на Зимбабве Роберт Мугабе.

Присъствието на президента на Зимбабве предизвиква смут, защото на Мугабе е забранен престоят в Европейския съюз. Той обаче може да присъства в Рим поради техническо нарушение. Реакция срещу неговото участие на срещата са изразили Лондон и Канбера. Париж също изрази своето учудване от неговото присъствие.

Бан Ки Мун ще говори при откриването на форума, в който ще вземат участие представители на 193 страни членки на Агенцията на ООН за прехрана и селско стопанство.

Знае се, че Никола Саркози ще предложи създаването на "международна група за световен контрол на сигурността на храните". "Имаме нужда от кратко, средно и дългосрочни решения, за да се изправим срещу тази криза", каза премиерът на Япония Ясуо Фукуда, цитиран от БГНЕС.

Специалистите от организацията за храни и селско стопанство на ООН са изчислили, че поскъпването на хранителните стоки заплашва близо 100 млн. души с глад. Според ескпертите, изключително високите цени на продоволствието ще се запазят в близките години.

На картата, публикувана от ББС, се вижда, че България попада в категорията на страните, чийто търговски баланс е "средно засегнат" от глобалната криза на храните. Поскъпването коства на България по-малко от 1 % от БВП. Такава е ситуацията и за почти цяла Европа. Най-потърпевши са хората в Африка. САЩ и Русия са облагодетелствани.