Азиатските капиталови пазари приключиха негативно днешната търговска сесия, а с това и втората поредна седмица на отрицателно изменение. Повод за разразилата се разпродажба на активи бяха опасенията за окончателно развила се рецесия в САЩ както и прекалено скъпата йена, която наврежда на азиатския износ.

Японският автомобилен производител Toyota, който изнася близо 40% от продукцията си към САЩ и Канада, реализира сериозна загуба в цената на акциите именно заради прекалено скъпата йена. Финансовият сектор също не бе пожален, като акциите на Nomura Holdings отбелязаха ново дъно в следствие на опасенията около възможността за фалит на американския ипотечен фонд Carlyle.

„Инвеститорите се поучиха от грешките си и вече внимават какво още може да изгърми и да повлече пазарите към ново дъно", коментира южнокорейски анализатор пред Bloomberg. „Хората се паникьосват много по-бързо в момента, което пък увеличава волатилността на пазара", продължава коментара.

Регионалният индекс MSCI изгуби 0.7% до 136.07 пункта, като така измерителят е с 2.5% по-слаб на седмична база и с 14% по-нисък на годишна. Японският индекс Nikkei изгуби 1.5% тази нощ, а австралийският S&P/ASX успя да покачи с 1.4%. Китайският пазарен измерител CSI 300 продължава да отбелязва все по-ниски дъна, в следствие на новината за ново покачване на лихвеното ниво от националната банка. От началото на годината CSI 300 успя да изгуби близо 28%.

Минната компания BHP Billiton спечели от новината за рекордно високата стойност на златото и петрола. Днес барел от суровината се понижава от достигнатия рекорд над $111 вчера, като в момента се разменя при ниво от $109.74. Златото също е под четирицифрените си стойности, търгувайки се тази сутрин при $997.50 за трой-унция.

Американският капиталов пазар завърши на положителна територия, след излезлия коментар от Standard & Poor's, които очакват негативната серия по отписване на активи от различни финансови институции да приключи съвсем скоро. Така първоначалната загуба на борсовите индекси бързо бе превъзмогната и в крайна сметка широкият измерител S&P 500 приключи с 0.5% дневно повишение. Индустриалният индекс Dow Jones пък покачи с 0.4% до ниво от 12 145.74 пункта.

„Пазарите ще продължат с волатилността си, въпреки оптимистичния доклад на S&P", коментира азиатски финансов експерт пред Bloomberg. „Те ще тръгнат по-уверено нагоре, веднага щом спрат да излизат лошите данни от финансовите институции", продължава той.

В момента американският долар опитва да пробие трайно под нивото $1.56 за евро, след като тази нощ достигна ново дъно при $1.5654. Валутните анализатори предупреждават за възможна силна корекция днес, след като големите спекулативни играчи започнат да прибират печалбите си от последната седмица преди уикенда. Коментарите на редица европейски политици, които се противопоставят на прекалено скъпата европейска валута, също могат да оттеглят пазарната подкрепа от еврото. Към йената, доларът се търгува отново с трицифрена котировка при ниво от Y100.40.

В началото на европейската борсова сесия, всички индекси светят в червено, което обаче може да се промени с течение на търговията. Вчера борсовите измерители завършиха с над 1% понижение, заради подновените очаквания за американска рецесия. Българска фондова борса започва слабо днешната сесия, като половин час след началото оборотът наближава един милион лева, а основните индекси са с леко отрицателно изменение. Единствено широкият BG40 направи по-рязко понижение от 1% в началото на сесията, но сега отново се доближава до нулевото ниво.