До един месец ще има ясен отговор, кога ще се инвестира в Летище-Пловдив. Това каза в Пловдив министърът на транспорта Петър Мутафчиев, след срещата с гръцкия си колега Михалис Ляпис.

Гостът беше посрещнат от кмета на града Иван Чомаков и от областния управител Тодор Петков, предаде Радио Пловдив.

Министър Мутафчиев обясни, че са водени разговори с министър-председателя Сергей Станишев и увери, че държавата ще отпусне средства за инвестиции.

"Пловдив е резервното летище на София, освен това то може да отвори изцяло вратите към туризма, и по тази причина това летище трябва да започне да се строи.", коментира българският министър на транспорта.

Гръцкият му колега даде препоръки за начините, по които може да се получат средства от Европейския съюз. Гостът подчерта, че отношенията между България и Гърция са много добри, което дава възможности за улесняване на пътуването на гражданите от двете държави.

Припомняме, че в края на миналата година министър Мутафчиев обяви, че до март 2007 година ще приключи процедурата по прехвърляне на собственост в Летище-Пловдив от Министерството на отбраната на Министерството на транспорта, за да започне процедурата по подготовка на аеропорта за концесия.

През 1995 г. летището учредява смесено дружество с швейцарската компания ТАДО, в което държавата участва с 36% чрез апорта на сградата на терминала и перона. Компанията основно е собственост на Младен Мутафчийски.

Държавата плаща наем на съвместната компания за ползване на терминала. От новия собственик ще се изисква той да изгради нов терминал. 

Има и друга възможност, която предвижда към държавното дружество, собственик на летището, да бъдат прехвърлени други дружества на Министерството на транспорта и така създаденият нов и по-мощен оператор да инвестира в подобренията.

В края на февруари Летище-Пловдив беше категоризирано в категория 1, стана ясно от регламента, приет от ЕК на 19.02.2007, докато другите 3 летища-София, Варна и Бургас, са категория 3, като три е най-високата категория в ЕС.