"Магистрала „Тракия" отесня" е заглавиe от в. "Труд"
Трафикът по „Тракия" между София и Пловдив толкова се увеличи, че според пътните норми двете активни ленти вече не са достатъчни. Снимка ТРУД
Последните измервания на трафика по магистрала „Тракия" показват, че в участъка София-Пловдив често има дни, в които се движат по 73 000 и дори 75 000 коли на денонощие. След Пловдив трафикът рязко спада и до Бургас минават не повече от 40 000 превозни средства на денонощие.
Според българските, а и европейските норми, при трафик от над 70 000 коли магистралата трябва да се състои от 3 активни ленти за движение в едната посока и една аварийна. Т.е. „Тракия" в частта между София и Пловдив с нейните две активни ленти вече е отесняла. Ако трафикът продължи да расте със сегашните темпове, ще трябва да свикваме с тапите не само при ремонти и при катастрофи, прогнозират експерти.
Според нормите за строителство скоростен път с по две ленти в едната посока и без аварийна се прави при трафик от 12 000 до 20 000 коли в денонощие, при 20 000 до 70 000 автомобила се прави магистрала с две активни ленти в едната посока плюс аварийна, а над 70 000 - с по три активни ленти.
Прочети още от в. "Труд"

"Заплатите нарастват с 4,8% През 2016 г.", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Повишиха до 2,3% прогнозата на икономическия ръст
През 2016 г. ръстът на икономиката ще се ускори до 2,3%, а заплатите ще нараснат с 4,8%, предвижда есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите. Новите прогнози са много по-добри от пролетните очаквания на МФ, когато се предвиждаше през 2016 г. ръстът на БВП да е само с 1,7%, а доходите да се увеличат с 2,8%.
Потреблението на домакинствата ще се засили още през втората половина на тази година като тенденцията ще сезапази и през 2016 г., смятат експертите от МФ. Това ще се дължи на положителното развитие на пазара на труда и повишаването на доходите. В резултат ръстът на БВП за тази година ще бъде 2%, при 1,4% заложени в пролетната прогноза на МФ.
Повишаването на потреблението се очаква да доведе до откриване на нови работни места и падане на безработицата до 9,2% през 2016 г. Наред с това се очаква заплатите тази година да се повишат с 4,5%, а догодина с 4,8%.
За разлика от очакванията за ръста на БВП и доходите, пролетните очаквания за инфлацията са коригирани надолу. Новите очаквания са инфлацията догодина да бъде 0,8%, при инфлация от 1,8%, заложена в пролетната прогноза на МФ. Това се дължи на продължаващия спад на цените на петрола, което ще доведе и до поевтиняване на горивата. Освен това повечето суровини се очаква да поевтинеят през 2015 г. и 2016 г. заради голямото предлагане и свитото търсене в световен мащаб.
Прочети още от в. "Стандарт"

"БНБ окончателно скри данните за кредитите и депозитите на банките", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Българската народна банка спира да публикува тримесечните справки с "Данни за дългови ценни книжа, кредити и аванси и депозити" за българските банки, както и обобщената информация за лошите кредити и обезценките в системата. Това става ясно от бележка към надзорните данни за банковата система към 31 август, публикувани в края на септември.

Решението идва, след като от юни насам централната банка временно спря да качва на сайта си тези данни. Първоначално нямаше обяснение за причините, а след въпроси от медии се появи кратък анонс, че се извършва преглед на публикуваните от БНБ данни с цел "да се постигне по-висока степен на хармонизация с данните за кредитните институции, публикувани от други надзорни органи и централни банки в ЕС". Изглежда, хармонизацията протича по най-лесния начин, тъй като БНБ без много обяснения преустановява достъпа до информация, налична от години. Този ход е странен на фона на заявките на новия управител на централната банка Димитър Радев за повече прозрачност и откритост, както и на нуждата да се върне публичното доверие в регулатора и в банковия сектор след фиаското на банковия надзор с КТБ.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Спират от движение за 1 година колата на шофьор с 0,5 промила", четем на първа страница на в. „24 часа"
Колите на шофьорите, които карат с над 0,5 промила и без книжки или отказват тест за алкохол, ще бъдат спирани от движение до 1 г. Това са част от мерките, които МВР предлага срещу войната по пътищата. Нелегалните гонки да се криминализират и участниците в тях да бъдат наказвани с 1 до 6 г. затвор, настоява работната група.
Отнемане на регистрационните табели на автомобилите и служебно прекратяване на регистрацията на колата за определен период от време са част от мерките, които работна група към МВР ще предложи на депутатите за промяна в законодателството.
Те ще важат за най-рисковите шофьори - пияните, неправоспособните, хванати да карат отново без книжка, но и тези, които откажат да бъдат тествани за алкохол, каза зам.-шефката на националната полиция комисар Благородна Макева.
Прочети още от в. „24 часа"

"Пенсиите у нас са сред най-неадекватните в ЕС"
е водещo заглавиe на в. "Сега"
Пенсиите в България са сред най-неадекватните в ЕС. У нас пенсията е едва 39 на сто от средния доход на човек в предпенсионна възраст (в групата между 50 и 59 г.), докато в ЕС средното ниво на заместване е 56%. По-зле в това отношение са само в Ирландия и Естония, където процентът на заместване е 27%. Данните са от доклад на ЕК, представен вчера от Съвета на ЕС по заетост и социална политика.

Българските пенсионери са най-застрашените от бедност и социално изключване в сравнение с останалите страни от Европа. У нас почти 60 на сто от възрастните хора на 65 г. и повече са в риск да изпаднат в мизерия при средно 18 на сто за ЕС. Малко пред нас в дъното на класацията, но със значително по-нисък процент, са Латвия (с 38 на сто) и Румъния (с 37 на сто). Страната ни е сред първенците по дял на възрастните, които живеят в собствен дом - малко над 90 на сто от хората над 65 г. Това има и отрицателен ефект - според данните всеки пети пенсионер у нас е пренатоварен с разходите по дома си, тоест харчи над 40 на сто от дохода си по къщата. Като цяло за ЕС данните показват, че пенсионните системи успяват да предпазят възрастните хора от риска от бедност в годините на кризата и пенсионерите не са значително по-застрашени от другите групи в обществото.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Пиратска музика за 10 млн. лева въртят кръчмите" четем във в. "Монитор"
85 000 заведения не броят и стотинка за авторски права
10 млн. лева годишно са загубите от пиратска музика в заведенията. Над 100 000 са заведенията у нас, в които звучи музика, но само около 15 000 от тях плащат авторски права. Това съобщи за „Монитор" Момчил Даскалов, мениджър „Лицензиране на публични изпълнения" в „Музикаутор".
Загубите са много сериозни, двете сдружения за колективно управление на музикални права у нас събират на година само 2 млн. лева без ДДС, уточни експертът.
Цената на музиката в ресторантите пада с 25% от началото на следващата година, а за зимните обекти промяната е от сезон 2016/2017. За това се договориха вчера представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и сдруженията - „Музикаутор" и „ Профон", които защитават авторските права в музикалния бранш. Промяната се отнася за всичките обекти в страната, където звучат български и чужди песни.
В момента за ресторант с 50 места общата дължима сума годишно за музика към двете организации е 1000 лева. С новото споразумение таксата пада до 750 лева, а за членовете на ресторантьорската асоциация намалението е с още 50 на сто, което на практика означава, че собственикът ще даде 375 лева. Сметките на „Музикаутор" показват, че сега се дължат по 7 лева за място в заведение с една звезда и 8 лева за заведение с две звезди. Сходни са тарифите на „Профон". При хотелите пък легалната музика струва 1,50 лева на легло годишно за обекти с една звезда, а за петзвезден хотел сумата е 5,50 лв. на легло.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„"Загорка" ще инвестира 4 млн. евро през 2016 г.", пише в. "Капитал Daily"
"Загорка" АД ще инвестира 4 млн. евро в пивоварната си в Стара Загора през 2016 г. Компанията изгражда нова пречиствателна станция, обновява сградния си фонд, производствени линии и ще продължи да развива продукта си "Ретро".До лятото на следващата година ще приключи окончателно изграждането на новата пречиствателна станция, която е на стойност над 2 млн.евро. Тя ще покрива производството на 2 млн. хектолитра бира, съобразено с капацитета на пивоварната. "С изграждането на пречиствателната станц...
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Сашо Дончев: НЕК върви по пътя на "Кремиковци"", пише в. "Сега"
Фалитът на НЕК е неизбежен, абсурдно е държавата да се прави на предприемач, а прегръдките между бизнесмени и политици са неморални и вредни. Това коментира председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев в интервю за БНР.

"НЕК е пред неизбежен фалит - ако не след 3, след пет години. Не може всяка година да генерираш 1.2 милиарда лева дефицит и да не фалираш, няма такава аритметика. Но след 5 години НЕК ще има нулева ликвидационна стойност и ще бъде продадена като "Кремиковци" - за 1 лев. А сега може да бъде намерен добър инвеститор. Със сигурност по света има добри енергийни компании", посочи Дончев. По думите му в България има енергийна мафия, защото енергетиката е държавна. "Ако не е държавна, не може да се случват всички тези далавери, които се случват пред очите ни. В Америка няма нито един долар държавна инвестиция в енергетиката. И енергетиката в Америка е добре функционираща", обясни предприемачът.
Прочети още от в. "Сега"

"За ползите от по-малкото висене в офиса" пише в. „Труд"
Швеция въвежда 6-часов работен ден в почти всички предприятия на страната. Тази новина от миналата седмица вероятно е накарала мнозина работещи у нас да се пошегуват "Защо не стягаме куфарите за Стокхолм" и да мечтаят за многото свободно време, на което се радват шведските им колеги. Е, не са ли за завиждане. Само си представете - отивате в офиса в 9 сутринта и си тръгвате в 3 следобед. Мечта. Не че някои не работят по този начин и сега. Но шегата настрана.
Решението на шведските работодатели е продиктувано не от внезапен изблик на любов към служителите, а от подкрепеното с проучвания разбиране, че по-краткото работно време повишава производителността на труда и прави хората по-концентрирани, мотивирани и издръжливи. Не на последно място е предимството, че съкратеният работен ден намалява стреса и дава възможност за по-добро съвместяване на професионалния и личния живот. Подобна политика прави служителите щастливи. Освен това намалява текучеството на персонал и разходите за подбор на нови служители. С други думи щастливи служители - щастлив работодател. Какво по-хубаво от това...
Прочети още от в. „Труд"

"Газта за отопление трябва да остане с нулев акциз", четем във в. "Монитор"
Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС
Ще завършим годината с по-малък от планирания дефицит
- Г-жо Стоянова, приключи ли темата с даването право на общините да събират 2% допълнителен данък върху доходите?
- Да, приключи. Говорим за тази бюджетна година. Министър Владислав Горанов заяви категорично, че няма да внесе в Министерския съвет подобно предложение. Между другото то не биваше да бъде отхвърляно толкова категорично, без какъвто и да е било дебат. Аз смятам, че в него има хляб. В това предложение имаше една много сериозна стъпка към децентрализация на приходите на общините и може би трябваше да се дебатира по темата. Моментът, който беше избран да се внесе това предложение, обаче беше изключително неподходящ - непосредствено преди местните избори. Мисля, че в една по-спокойна обстановка можем да се върнем към този дебат.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Първан Симеонов: Българинът на село иска 922 лв. на месец, в София - над 2000 лв. ", пише в. „24 часа"
У нас хората знаят цената на парите и нямат свръхочаквания
- Г-н Симеонов, не е ли според вашето проучване прекалено скромен българинът, като иска само 1351 лв. месечен доход, за да живее добре? Та това са само около 750 евро...
- Ако е скромен, това е и добра новина, защото означава, че българите не губят реалистичния си поглед дори и поставени във въображаемата ситуация, в която ги поставихме ние. Но като цяло проучването ни показа, че колкото по-високи са доходите, толкова по-голям е и апетитът за повишаването им. Или ако човек получава 1000 лв. месечно, в проучването заявява, че иска да взема 1500 лв.
Прочети още от статията на в. „24 часа"