Дни преди Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да излезе с решение с колко ще поскъпне електроенергията у нас от 1 юли, собствениците на електроразпределителните дружества атакуваха енергийния регулатор заради категоричната му позиция  да ореже исканията им за повишението на тока, планираните инвестиции и средствата за оперативни разходи.

Дали все пак острата реакция на дружествата ще изиграе ролята на троянски кон за социално настроения енергиен регулатор, ще стане ясно на 26 юни. За електроразпределителните дружества „хубавата Елена" е печалбата, както многократно са изтъквали чуждите компании, които приватизираха електроразпределителните дружества у нас. За държавната комисия  е важно да запази своя авторитет и да не събира твърде много негативи от страна на правителството и обществото /Държавната комисия е независим орган по закон, който регулира цените на парното, електроенергията и водата/.

Според първоначалното предложение държавната комисия намалява предвидените от електроразпределителните дружества инвестиции с общо 681 милиона лева. Регулаторът е окастрил и планираните от ЕON инвестиции с 36% за следващите 5 години. Това намалява капиталовложенията на компанията до 295 милиона лева въпреки първоначално планираните 465 милиона лева. Дружеството негодува и срещу съкратените оперативни разходи от регулатора с 54%.

Свити са и инвестициите на другия голям собственик на електроразпределителни дружества в Югоизточна България EVN - от 661 милиона лева до 260 милиона лева. CEZ  трябва да вложи в мрежата 340 милиона вместо предвидените  450 милиона лева според изричната препоръка на регулатора.

Причина за мощната атака чрез медийното пространство  на търговците на ток е и отказа на държавната комисия да им разреши исканото увеличение.

Немската компания ЕON например е поискала средно увеличение на тока от 10,9 на сто. CEZ настоява за най-сериозен скок на електроенергията - 16 на сто. EVN поиска 12,5 на сто повишение на цената на „светлото".

Трите компании се " чувстват притиснати до стената" и заради факта, че е намален маржът на цената, по която те ще трябва да купуват електроенергия от НЕК, до нива между 0 и 1%.  

От трите компании изтъкват, че „това скъперничество"  на ДКЕВР ще се отрази пряко върху прекия потребител на електроенергията, защото на практика няма да се извършат подобрения в електроразпределителната мрежа. От друга страна енергийни експерти многократно са изтъквали, че електроразпределителните дружества често представят наложителните ремонти за инвестиции.

Някои от заявените инвестиции не са добре мотивирани, заяви за Money.bg Валентин Кирчев, заместник-председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Някои от инвестициите могат да бъдат отложени във времето заради световната енергийна криза. Ако ние приемем исканото от компаниите увеличение на цената на тока, това ще доведе до  поскъпване на стоките и услугите, което ще е твърде неблагоприятно за крайния потребител, подчерта Кирчев.

Битката между енергийния регулатор и електроразпределителните дружества ще продължи и след 1 юли, когато разходите за ток, вода и парно „ще бръкнат дълбоко в джоба на българина". Епичната битка между държавната комисия и търговците на ток ще продължи, а за нас, потребителите, „хубавата Елена" ще бъде увеличението на тока да бъде поне по-малко.