Инициативата за климата на американския президент Джордж У. Буш се провали - тя не може да убеди американските природозащитници. Американските екоактивисти говорят дори за мошенически заговор. Хитроумният план на Буш има няколко цели. Не само по време на срещата на G8 да се запрати торпедо срещу усилията на Германия. Също и времето за промяна на американския курс е избрано с тънка сметка.

Буш се опитва да „отклони вниманието от това, че на срещата на G8 той ще се откаже да приеме германското предложение за ограничаване на парниковите газове", казва президентът на независимият американски съюз за опазване на околната среда „National Environment Trust", Филип Клап. „Това правителство сега, както и преди, не възприема научните открития за затоплянето на климата", счита Клап. Те просто не желаели да го възприемат.

Седмица преди срещата на върха на G8, Буш е предложил собствена световна стратегия за борба срещу заплахата от световна катастрофа. 10 до 15 от най-важните производители на парникови газове до края на 2008 трябва да излязат със съвместна обща цел за намаляване на вредните емисии, казал е Буш в четвъртък във Вашингтон. Обаче това предложение противоречи на идеите на германското Федерално правителство, още по време на срещата на G8 в Хайлигендам или най-късно при срещата на върха за екологията през декември в Бали да могат да се гарантират общи цели за ограничаване на парниковите газове.

Буш преднамерено е насрочил евентуалните световни споразумения срещу емисиите на въглероден диоксид за края на 2008, твърди Клап. Защото тогава ще е близка смяната на президента в Белия дом. Обаче Буш и без друго бил убеден, че независимо от резултатите на президентските избори през ноември 2008, „американската политика за околната среда трайно ще се промени". Както при републиканците, така и при демократите всички претенденти за президентското кресло отхвърлят досегашния курс на блокада на правителството на Буш за политиките за климата.

„От началото на 2009 ще има смяна на 180 градуса на американската политика за климата" - предвижда президентът на еко-организацията. Също и американската икономика от доста време сама е поела по-строги екологични стандарти и преди всичко разглежда развитието на нови технологии като пазарен шанс. За сметка на това Белият дом преди както и сега се изплъзва от една международна политика за климата, макар че президенти на големи корпорации като General Electric или General Motors са призовали президента на САЩ към промяна на курса.

 „Троянски кон"

С най-новата си инициатива Буш се опитва да прикрие това, че ще е съвсем изолиран от ръководителите на G8, обяснява Клап. Всички останали индустриализирани страни от месеци насам се опитват да убедят американския президент, че трябва да даде каталог с мерки насочени към намаляване на парниковите газове. Белият дом обаче презрително отхвърли всички разумни предложения. Бундесканцлерът Ангела Меркел и британският премиер Тони Блеър сега от няма и къде ще приветстват предложението на Буш, защото трябва да се грижат за положителен резултат от срещата на G8.

Федералният екоминистър Зигмар Габриел от SPD предупреди, че не трябва да позволяват нахлуването на Троянски кон. От Вашингтон не идвали никакви ясни знаци за сроковете, а само неангажиращи предложения. За Берлинер Цайтунг министърът е казал, че предложението на Буш не е ерзац на по-нататъшни преговори в рамките на ООН.

Според предложенията на Буш, след изтичането на споразумението от Киото през 2012 трябва да се определят нови световни дългосрочни цели за редуциране на парниковите газове. За тази цел САЩ щели да осъществят серия срещи с най-големите причинители на парникови газове. Към тях вече спадат и страните с бързо развиваща се икономика като Китай, Индия и Бразилия, които макар че увеличават обемите на изпусканите парникови газове, не са част от споразумението в Киото - както и САЩ.

Освен общосветовните дългосрочни цели, всяка страна участваща във въпросния план трябва сама да си определи средносрочни цели, отчитащи разполагаемите енергийни източници и енергийни потребности. Но конкретни ограничителни стойности президентът не е назовал в речта си. Правителството на Буш сега както и преди отхвърля „фиксиране на целеви стойности, които трябва да важат за всички", твърди екологичният съветник на американския президент. Обаче Меркел и повечето европейски държави се стремят именно към такива цели. А Буш търси по-скоро общи „желани цели", които оставят на всяка страна възможността сама да си избира стратегията.

Буш отново е изтъкнал, че технологичните решения в борбата срещу промяната на климата трябва да бъдат начело. „Средството да се справим с тези предизвикателства е технологията и в това отношение САЩ имат водачеството". Светът бил „на границата на големи пробиви, които ще ни помогнат да бъдем по-добри управители на нашата околна среда".

Меркел го хвали с половин уста

Меркел е приветствала предложението на Буш, обаче е акцентирала, че трябва да се работи още върху съвместните заключения в Хайлигендам. „Това е важно взимане на отношение". Важното било, че преговорите за климата най-сетне са навлезли в процес, ръководен от ООН. „Гледам изключително раздвижване по въпроса". Днес никой вече не избягвал въпроса за измененията на климата и това, че те на практика са предизвикани от хората.

Британският премиер министър Тони Блеър по време на визитата си в ЮАР е нарекъл изявленията на Буш „гигантска стъпка напред". Блеър е призовал да се положат усилия за постигане на ново международно споразумение по време на срещите на върха още през тази година.  Било съществено, САЩ, както и Китай и Индия да бъдат въвлечени в него.

Президентът на Еврокомисията Хосе Мануел Барозу за сметка на това е критикувал последните предложения на Буш, че не отиват достатъчно далеч. Като най-голям емитент на парникови газове, САЩ имат особени ангажименти, казал е Барозу за FT. „Ясно е, че се нуждаем от по-амбициозна позиция на САЩ", добавил е Барозу и е напомнил, че идва срещата на ръководителите на страните от G-8. Европейският политик се надява САЩ да разгледат тази среща като възможност да направят своят принос за многостранната система за опазване на климата. Срещата в Германия трябва да бъде отправна точка за решенията по време на декемврийската международна среща за екологията в Бали.