Цената на царевицата достигна рекордни нива на фючърсната търговия на стоковата борса в Чикаго този уикенд. Причина за това бяха както прогнозите, че прекомерните дъждове в американския среден Запад ще доведат до спад на реколтата, така и високите цени на суровия петрол и слабият долар.

Цените на царевицата са се покачили с 47% на годишна база, най-вече заради това, че световните хранителни запаси са достигнали минимални нива за последните 24 години, освен това царевицата е основен източник на биогорива в САЩ. Пшеницата, оризът, соята и палмовото масло също отчитат рекордни стойности през тази година, затвърждавайки опасенията за недостиг и висока инфлация.

Цената на царевицата с доставка през юли се покачи с 3.2 %, до $264.3 за тон на следборсовата търговия в Чикаго (близо 330 лв. за тон). През изминалата седмица цената на царевицата е качила общо 8.6%, най-високото покачване през последните 10 седмици.

В момента търговията върви при нива от около $262.283 за тон царевица.

През уикенда соята с доставка през юли качи 1.9%, до $545.8 за тон. В момента търговията върви на нива от $546.858 за тон. Цената на соята е скочила с 6.9% през изминалата седмица, най-високото покачване от юни 2005-та година насам. Стойността на соята се е вдигнала с 22% на годишна база.

Едва около 74% от царевицата в 18-те щати с най-големи засети площи вече е поникнала. Това е сериозно намаление спрямо миналата година, когато 94% от есенниците бяха прокарали по това време, под средните 89% кълняемост за последните пет години.

Около 69% от площите със соя са засети до първи юни. През по-миналата седмица процентът е бил 52, като средно до тази дата за последните 5 години са били готови 81% от площите.

Около 32% от посетите през есента култури са поникнали, което е сериозно намаление в сравнение с 64% през миналата година по данни на Министерството на земеделието на САЩ.

Повече от 4 милиона акра очакват да бъдат засети с царевица и 23 милиона акра със соя към 1 юни. Зърната посети в студена и влажна почва растат по-слаби, засилвайки опасността за щети върху посевите през горещите юли и август.

Световното производство на царевица през тази земеделска година (с начало 1-ви октомври) може да спадне с 0.3% до 777.6 милиона метрически тона, според доклада на Министерството на земеделието на САЩ от 9-ти май.

Пшеницата с доставка през юли покачи цената си през уикенда с 2.5% до $303.375 за тон. В момента търговията върви при нива от $301.46 за тон. Цената на пшеницата се е повишила с 6.5% през последната седмица, което е най-високият ръст от 14-ти март насам. Това се дължи отчасти и на прогнозите за щети върху посевите в Канзас в резултата от лошото време.

Очаква се световният добив на пшеница през тази година (с начало 1-ви юни) да нарасне с 8.2% до 656 милиона тона, като глобалните резерви може да се увеличат с 13% до 124 милиона тона.

Днес на азиатските пазари цената на тайландския бял ориз, който е еталон за търговията в Азия, падна с близо 20% от върха, който беше достигнала - $1050 за тон.

Според анализатори повишението на ориза в края на миналата седмица беше твърде високо и до голяма степен резултат от забавяне на доставките.