Поредният вот на недоверие срещу правителството. 

Труд":

Жълт картон за Станишев

     С желязна дисциплина, иначе неприсъща за НДСВ, всички 35 царски депутати гласуваха "въздържал се" по време на вчерашния вот на недоверие към кабинета. Въпреки показания жълт картон към премиера Сергей Станишев за това, че отказва да уволни вътрешния министър Румен Петков, кабинетът оцеля.

     Правителството бе спасено с гласовете на БСП, ДПС и двамата бивши атакаджии, сега независими народни представители Георги Георгиев и Христо Величков - общо 117 души. Опозицията събра 82 гласа.

     Въпреки че вотът бе прегласуван, резултатът не се промени.

24 часа":

Царят спечели с 35 жълти пешки

 

Премиерът Сергей Станишев и лидерът на ДПС Ахмед Доган се поздравяват, след като правителството оцеля при петия вот на недоверие вчера със 117 гласа "против". 35 жълти депутати обаче гласуваха с "въздържал се". Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски не дойде в парламента за вота.

Мерките срещу фалшивите бандероли.

Стандарт":

Нови бандероли всяка година

Бандеролите да се сменят всяка година. Така ще се затрудни фалшифицирането им, обяви в парламента министърът на финансите Пламен Орешарски. Сериозни мерки ще бъдат взети и за обучение на данъчните и митничарите за откриването на лепенки ментета. Финансовият министър съобщи новите мерки в отговор на парламентарно питане от страна на лидера на Единна народна партия Мария Капон за ощетяването на държавата чрез незаконно производство на бандероли за алкохол. В серия от публикации "Стандарт" също алармира, че най-големите фирми у нас - "Винпром Пещера" и "Сис индустрийс", масово продават водка, ракия и уиски на нереално ниски цени заради невнесени налози. Министър Орешарски призна, че действително известен процент алкохол се произвежда без бандероли или с фалшиви лепенки, но не уточни за какво количество става въпрос.

Дума":

Сменят бандеролите всяка година

Всяка година ще сменяме формата на бандеролите, за да се ограничи разпространението на фалшивите. Това заяви вчера министърът на финансите Пламен Орешарски във времето за парламентарен контрол.

Мярката цели да се намали контрабандата на алкохол чрез използването на фалшиви бандероли. Орешарски не уточни какъв е делът на продавания фалшив алкохол на пазара. Какъвто и процент да кажа, ще послужи за спекулации, посочи министърът. По думите му правителството предприема сериозни мерки, за да сведе до минимум търговията на алкохол с фалшиви бандероли.

Работниците в ЧЕЗ прекратиха стачката след постигнатото увеличение на заплатите.

Новинар":

Енергетиците от ЧЕЗ прекратиха стачката

Служителите на компанията ЧЕЗ, която захранва с ток София и региона, прекратиха стачката. Това съобщи вчера председателят на Националния стачен комитет към КТ „Подкрепа" Евгени Душков. Протестите на работниците продължиха само ден, защото синидикатите се споразумяха с ръководството на дружеството за 25 процента увеличение на заплатите. Това бяха първоначалните искания на работниците.

Дума";

ЧЕЗ спряха стачката, вдигат заплатите с 25%

Стачката в дружеството "ЧЕЗ" е прекратена, а работниците ще получат 25 на сто увеличение на заплатите. Споразумението за прекратяване на стачката и колективният трудов договор са подписани от обединения стачен комитет в дружеството и ръководството на компанията вчера. Освен увеличението е договорено за работниците да има 6% месечен бонус и по 40 лева ваучери на месец.

Синдикатите са направили компромис по отношение на изравняването на заплатите на служителите на еднакви длъжности. То ще стане в рамките на 25-процентното увеличение, като по-ниските заплати ще "догонват" по-високите, но ще има долен праг, под който заплащането за даден вид работа да не може да достигне.