Цените на петрола растат за сметка на признаците за намаляване на добива в САЩ, но забавянето на икономическия растеж на Китай сдържа покачването на котировките.

Днес сутринта фючерсите за сорта Brent поскъпнаха с 57 цента до $59 за барел, а тези за американския еталон WTI - с 36 цента до $53,65 за барел, съобщава Reuters.

Добивът на суровината в Северна Дакота през февруари се е понижил с 15 000 барела на денонощие в сравнение с януари. По оценка на Управлението за енергийна информация на САЩ добивът на шистов петрол в страната през май ще се съкрати с 45 хил. барела на денонощие спрямо април, което е първото намаление от 4 години насам.

Експерти очакват още днес юнските контракти за Brent и WTI да преодолеят нивата съответно на 60 и 55 долара за барел.

Ръстът на китайската икономика през първото тримесечие се забавя до 1,3 процента от 1,5 процента в предишния тримесечен период.Промишленото производство през март е нараснало с 5,6 процента, което е минимален резултат от 2008 година насам.

Запасите от суровината в САЩ през миналата седмица, по данни на Американския институт по петрола, са се повишили с на 2,6 милиона барела при прогноза за ръст от 4,1 милиона.