Турският министър на търговията и митниците Хаяти Язъджъ заяви, че България трябва да се държи благоразумно, за да се реши кризата с транзитните разрешителни за турските тирове.

"В момента на Капъкуле, откъдето минава основният маршрут на турските тирове през България за Европа, няма опашки от товарни камиони. Преди кризата около 70 тира са били блокирани на ГКПП Капъкуле по различни причини, а на отсрещната страна чакат около 40 тира.В рамките на постигнатата договореност България трябваше да отпусне 25 000 транзитни разрешителни за шест месеца,но досега е дала само 5000. Проблемът основно зависи от транспортното министерство, но и ние внимателно следим ситуацията", обяви той, цитиран от БТА

"В случая вината е на българската страна и за съжаление тя не постъпва правилно. Надявам се,че нашите български приятели като видят,че поради тази криза ние сме принудени да предприемем алтернативни маршрути, ще се осъзнаят и постъпвайки благоразумно, ще премахнат това несправедливо решение и превозите през турско-българската граница ще продължат безпроблемно, както досега", заяви още турският министър Хаяти Язъджъ.