У нас няма разпространение на заразените с ешерихия коли партиди краставици от Испания, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Заради съмненията за заразени с бактерията пресни зеленчуци в Германия са получени две предупредителни нотификации по системата RASFF (Система за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи). Нотификациите са относно наличие на ентерохеморагична ешерихия коли в краставици конвенционално производство и краставици биопроизводство от Испания.

Бактерия е особено опасна, защото предизвиква кръвоизливи в храносмилателната система и тежки смущения. Германските здравни власти съобщиха за смъртта на четерима души в северната и югоизточната част на страната, за които се счита, че са заразени с този вид бактерия. Особено обезпокояващ е краткия период, в който са се проявили всички случаи - едва 15 дни.

Заразяването на хората с тази бактерия става чрез заразени храни - полусурово месо и сурови зеленчуци. Специалистите алармират, че измиването не винаги е достатъчно и препоръчват зеленчуците да минават през термична обработка при 70 градуса поне за 10 минути. Симптомите на болестта са силна диария с кръв, остри болки в главата и корема.

В четвъртък Европейската комисия обяви тревога, информирайки, че краставици, внесени от Испания, са един от преносителите на колибактерията.