Швейцарската банка UBS въпреки пазарните турбуленции за третото тримесечие на годината изчислява малка печалба, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг".

След три тримесечия на загуби и отписвания на активи в размер на 45,4 милиарда франка или 28,8 милиарда евро, банката е принудена да намали прогнозата си за печалбата за годината.

След първите шест месеца банката обяви пълна промяна в стратегията, изразена в намаляване на активите на банката и по-малко поемане на риск. След обезценката на ипотечните активи и съкращаване участието на имотния пазар в САЩ, банката се надява през 2009 г. да излезе на печалба. 

Анализаторите очакваха загуба на банката за третото тримесечие. Спекулираше се, че банката ще отпише активи за още 2 милиарда евро.

Междувременно един изчезнал пакет от акции на UBS предизвика сензация. Предишният директор на Olivant и акционер в швейцарската банка, Лугман Арнолд, не знаеше къде се намира пакет акции от 2,78% на стойност от 1 милиард евро.

Банкрутиралата банка Lehman Brothers дйстваше сред другите като т.нар. първичен брокер. Такива брокери предоставят на акционерните дружества и хедж-фондовете чужд капитал. Със залозите срещу тези кредити първичните брокери могат да сключват сделки.

„Оливант" търгуваше с Lehman Brothers. Първичните брокери са отпускали на заем получените от тях като залог ценни книжа твърде често. Това вероятно се е случило и с пакета акции на UBS. Наблюдатели твърдят, че Арнолд се добрал до имуществото на Lehman Brothers, продавано при фалит.

На швейцарската борса акциите на UBS се покачиха с 10,45%.