Вчера в Кремъл президентът на Русия Владимир Путин се срещна с унгарския премиер Ференц Дюрчани и така завърши подготвителният етап на проекта за газопровода Южен поток. Унгария (в лицето на Унгарската банка за развитие) създава смесено предприятие с Газпром за строителството на своя участък. Унгарската част от проекта ще струва $2 млрд. и ще се изплати за около 15 години.

Само че след успешния първи етап, в проекта изплуваха нови проблеми. Морският участък на газопровода минава през икономическата зона на Украйна, с която Русия се намира в остър конфликт по газовия въпрос. В резултат на това Киев може да затегне реализацията на проекта и да натиска Москва, пише днес вестник „Комерсантъ".

South Stream ще тръгне от Русия и ще стигне България по дъното на Черно море, както може да се види на картата. След това тръбата - на българска територия - ще се раздели на два клона: през Сърбия и Унгария към Австрия и през Гърция до южна Италия. Завършването на строителството се планира за 2012 година.


Владимир Путин специално е подчертал, че за разлика от Nabucco, за South Stream газ определено ще има. „Ако някой иска да рови земята и да заравя в нея желязо под формата на тръби - моля, не възразяваме". Дюрчани все пак е възразил, че Унгария „би искала да вижда повече елементи на конкуренция", но е отбелязал, че Русия се оказала по-бърза от формата на сътрудничество, която се нарича Nabucco.

Дотук добре, но експертите подчертават, че подкрепата на правителствата все още не гарантира съвместното строителство South Stream. Газпром повтаря грешките при създаването на Nord Stream, аналогичен газопровод от Русия за Европа през Балтийско море. В началото монополистът сключва договори с вносителите и обявява старт на строителството, след което подава заявки за работа в специалната икономическа зона на „обидената" транзитна страна. Почти цялото трасе на Южен поток минава по континенталния шелф на Украйна. Част от тръбата ще мине и по шелфа на Румъния.


Газпром е отказал коментар по този въпрос. Но вътрешни хора са потвърдили, че газопроводът ще мине или през икономическата зона на Турция (изключена от Южен поток през 2006), или Украйна и Румъния. Един от специалистите, изготвил екологичната експертиза на Nord Stream, пояснява, че в Черно и Балтийско море няма „неутрални води", тъй като в закритите морета специалните икономически зони се регулират от междуправителствени съглашения на крайбрежните страни.

Заместник министърът на енергетиката на Русия е потвърдил, че за строителството на газопровода ще е нужно съгласието на Украйна и Румъния. За това съгласие - както и в Северен поток - ще е нужна екологична експертиза, която ще се съгласува с правителствата на страните, през чиято икономическа зона ще минава газопроводът.

Чл. 79 от Конвенцията на ООН по морско право предвижда, че „определянето на трасе за прокарване на подводните тръбопроводи на континенталния шелф се осъществява със съгласието на крайбрежната държава". Украйна не може да забрани тръбопровода, но маршрутът и екологическата експертиза трябва да се съгласуват с нея. Според законодателството на Украйна, този срок може да е една година.

Призракът на Украйна се появява отново в газовите планове на Русия. Киев разполага с нов лост за оказване на натиск върху Москва, тъкмо когато газовият конфликт между двете страни отново се е изострил. Газпром обеща да ограничи доставките за Украйна от 3 март. Преговорите снощи са продължили до 21:30, но без развръзка. Още повече, премиерът на Украйна Юлия Тимошенко през януари предложи още един алтернативен проект за газопровод в Европа - „Бял поток": от Средна Азия през Украйна за Европа.

Украйна може да използва опита на Финландия, Естония и Полша в слагането на препятствия за газопровода, предполагат експерти.

Пресслужбата на екологичното министерство на Украйна е потвърдила вече, че South Stream „трябва да бъде внимателно проучен и да се проведе мащабна екологична експертиза". Официално властите в Украйна не са коментирали идеята за Южен поток, но вътрешен източник в правителството на Тимошенко вчера е обяснил, че всичко ще зависи от украинския проект White Stream. „Ако Европа реши да го строим, ще ни е нужно разрешението на Москва да полагаме тръбите по дъното на Черно море. Тогава може да стане дума за размяна: ние строим White Stream, а Русия - South Stream", пояснил е източникът.

В противен случай „националните интереси на Украйна не предвиждат подкрепа на руския проект". Всъщност Украйна не може да забрани тръбата, но значително да я отложи.