Украйна се нуждае от 5.5 млрд, долара, за да поднови и модернизира своите газопроводи, заяви Юлия Тимошенко, министър-председател на страната, цитирана от Bloomberg. По този начин Киев ще подсигури транзита на руските газови доставки, които снабдяват Европа с 20% от необходимото й количество синьо гориво

В последно време се заговори за създаване на нови газопроводи, които заобикалят Украйна, в атмосферата на икономическа криза, не виждам смисъл да се дават милиарди и милиарди долари за подобни начинания, каза още украинският премиер.

Страната се опитва да увеличи капацитета на газопреносната си мрежа с нови 60 млрд. куб. метра газ за година, допълни украинският премиер, която бе на посещение в Брюксел за подписването на договор за сътрудничество с ЕС.

В момента газопроводите в източноевропейската страна са с обща дължина от 1100 километра, по които се транспортират около 120 млрд. куб. метра. газ от Русия до ЕС. През изминалата година Съюзът е консумирал общо 517 млрд. куб. метра природен газ.