Днес, по покана на албанския министър на благоустройството, транспорта и телекомуникациите Сокол Олдаши, министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще направи официално посещение в Тирана, където основната тема на разговори ще бъде ускореното развитие на Коридор VІІІ, съобщиха от пресцентъра на МТ.

По време на срещата си Петър Мутафчиев и Сокол Олдаши ще дискутират националните стратегии на България и Албания при изграждането му. Ще бъде подписана Декларация за ускореното развитие на Коридора и Протокол за създаването на работни групи, с цел улесняването и ускоряването на проектите с приоритетно значение за двете страни.

Коридор № 8 е замислен като връзка от Албания през Скопие към София и пристанищата на Черно море Варна и Бургас. Едно от измеренията му е и жп линията Истанбул - София - Скопие - Дуръс (на Адриатическо море). Това ще стане мултимодална ос свързваща Адриатическо с Черно море. Интересът на Италия за привличане на финансови средства от фондовете на ЕС очевидно не е достатъчен тъй като завършването на коридора беше отложено за 2020 г.

Очаква се да бъде дискутирана и инициативата на италианската страна за Общ координатор на високо равнище за ускорената реализация на проектите по Коридор VIII, залегнала в Общата декларация на министрите на транспорта на страните-участнички в него.

Министрите Мутафчиев и Олдаши ще коментират и възможностите, и перспективите за обучение на албански специалисти в български висши транспортни институти и академии и не на последно място - разширяването на двустранното сътрудничество в областта на евроинтеграцията и споделянето на българския опит в тази област.

Българската делегация ще посети и пристанището в Дуръс, което е част от Коридор VIII, и ще обсъди с албанската делегация задълбочаването на сътрудничеството в областта на пристанищната дейност между двете страни, поясниха от министерството.